Så här års är vi många som blir sugna på värmande soppor till lunch. Själva har vi fortfarande ett överflöd av både svartkål och äpplen. Det använder vi oss av i veckans meny som blir en grön energikick. Den slätmixade soppan baseras på svartkål, gröna linser och potatis. Som tillbehör har jag och Sofia experimenterat fram var sitt surdegsbröd. Båda de lite ovanliga mjölsorterna skrädmjöl och åkerbönsmjöl kommer från fina Ombergs Ekogård. Till efterrätt serveras ugnsbakade äpplen med veganskt marängtäcke.
Grön energikick i form av svartkålssoppa
1 gul lök
2 potatisar (ca 320 g)
½ dl gröna linser
140 g svartkål (kan ersättas med ex. grönkål)
1 liten purjolök (ca 55 g)
ca 2 tsk salt
1 tsk kaffepulver
1 tsk kardemumma
1 dl havremjölk
3 dl vatten
Skala och hacka löken. Låt den gärna vila tio minuter innan du, i en ganska stor kastrull, steker den mjuk och lite genomskinlig. Koka i en annan kastrull samtidigt linser och potatis i ca 20 minuter. Låt purjolöken och den grovt hackade kålen fräsa med den gula löken en stund medan linser och potatis kokar klart. Blanda sedan alla ingredienser i samma kastrull. Mixa med stavmixer, smaka av och späd ev. med mer vatten eller havremjölk. Servera gärna soppan, som på bilden, toppad med groddar.
Surdegsbröd med äpple och russin
150 g ljummet vatten
100 g rågmjöl
50 g surdegsstart på råg
Blanda ovanstående på kvällen och låt stå och bubbla till sig över natten (8-10 timmar).
160 g rivet äpple
50 g vatten
1 dl skrädmjöl
3,5 dl dinkelsikt
½ dl dinkelflingor
½ dl havregryn
1 dl russin
½ msk havssalt
Lägg först russinen i blöt en stund. Blanda surdegen från gårdagen med allt utom russin, dinkelflingor, havregryn och salt. Blanda i degblandare tills degen gått ihop väl och den ser en smula trådig ut (7-10 min). Häll av vattnet från russinen och blanda i dessa i degen. Fyll på med de återstående ingredienserna och blanda ytterligare några minuter. Låt degen jäsa i 4-5 timmar under bakduk. Lägg sedan över den på ett väl mjölat bakbord (degen ska vara ganska kladdig) och forma den till en boll samtidigt som degen runddrivs. Lägg den gärna i en jäskorg (eller i ett durkslag med väl mjölad handduk). Sätt ugnen på 275° i god tid. Efter ca en timmes jäsning vänder du försiktigt upp degen på en bakplåt. Snitta ett par gånger och in i ugnen. Efter tio minuter sänks temperaturen till 200°. Efter ytterligare 20 min är det lagom att med en ugnstermometer kolla brödets innertemperatur. Har det kommit upp till 98° är det klart och annars gräddas det ytterligare en stund.
Surdegsfrallor med baljväxter och solrosfrön
75 g ljummet vatten
45 g rågmjöl
25 g surdegsstart på råg
Blanda ovanstående på kvällen och låt stå och bubbla till sig över natten (8-10 timmar).
100 g solrosfrön
125 g kallt vatten
90 g åkerbönsmjöl (eller annat mjöl på baljväxter)
140 g vetemjöl
1 tsk havssalt
Rosta solrosfrön i torr stekpanna. Blanda surdegen från gårdagen med allt utom solrosfrön och salt. Blanda i degblandare tills degen gått ihop väl och den ser en smula trådig ut (7-10 min). Häll i salt och solrosfrön och blanda ytterligare några minuter. Låt degen jäsa i 4-5 timmar. Lägg sedan över den på ett bakbord. Dela den i 8 små bitar som formas till bollar. Lägg över på en plåt och låt dem jäsa ca en timme. Sätt ugnen på 250° i god tid. Snitta frallorna innan de åker i ugnen. Spruta gärna in lite vatten med en blomspruta när du sätter in plåten också. Grädda i 12-14 min och kontrollera att de är färdiga genom att se efter att frallorna fått färg på undersidan.
Kaneläpplen med veganskt marängtäcke
Ett äpple per person
Råsocker och kanel att strö på äpplena
Spadet från en burk kikärtor (ca 1,5 dl)
½ tsk äppelcidervinäger (alt. vitvinsvinäger eller citronsaft)
2,5 dl socker
Skala och klyfta ungefär ett äpple per person. Lägg äpplebitarna i ugnsfasta portionsformar eller i en enda större. Strö över råsocker och kanel. Sätt ugnen på 100°. Vispa kikärtsspad och äppelcidervinäger med elvisp till ett hårt skum. Häll sedan på sockret, lite i taget. Fortsätt vispa tills marängsmeten är något glansig och du kan vända på burken (åtminstone 7-10 min). Täck kaneläpplena med marängsmet och klicka gärna ut extra maränger runt om ifall det blir smet över. Grädda i ca en timme. Bonusmarängerna kan behöva ytterligare en timme plus torktid i den avstängda ugnen. Om du inte vill göra maränger på all smet kan en del också frysas in. Den är god att använda som så kallad guf. Passar till bär, frukt eller kanske en varm efterrättspaj.