Smells like green spirit – såpa

Använd såpa

Visst vore det en skön känsla att kunna låta barnen leka med rengöringsmedlet till ugnen och att själv, utan oro, andas in ångorna från fönsterputsningen. Kanske till och med tänka att medlet som används för badrumsstädningen fungerar som tillsats i fredagens chips; även om det sistnämnda är lite obehagligt. Genom att välja bort dyra, miljöskadliga och ofta direkt hälsovådliga rengöringspreparat till förmån för vanlig såpa blir allt det ovannämnda faktiskt möjligt. Såpan lämpar sig utmärkt för rengöring av en smutsig ugn men tillsammans med diskmedel, vatten och glycerol (eller bakpulver) bildas även ett fascinerande lekmaterial för stora och små barn.

För den som tar sig för med att läsa varningstexterna på olika rengöringsprodukter är det lätt att bli mörkrädd. Vanlig såpa behöver inte tynga användaren med långa varningstexter. Däremot förekommer produkten i lite oväntat sällskap; fast då under beteckningen E 470a. Som denna tillsats fungerar såpan som stabiliserings- och emulgeringsmedel. Används bland annat i chips och andra snacks.

Trots den trygga vetskapen att såpa även är godkänt som ”övrig tillsats” i livsmedel föredrar vi den i andra sammanhang framför allt då vi tar oss för med att storstäda. Då råvarorna är förnyelsebara och produkten är lätt nedbrytningsbar i naturen kan den vara det mest miljösmarta sättet att hålla rent. Njut av den behagliga doften och glöm tankar på att du måste ha rummet välventilerat om du även fortsättningsvis ska lyckas lösa sudoku med den högre svårighetsgraden.

En rekommendation är att pröva och se hur väl såpan fungerar i de flesta rengöringssituationer. Rensa sedan ut det som blivit överflödigt i form av miljötveksamma rengöringsmedel i städskåpet. Lämna dessa produkter till närmaste återvinningsstation där detta miljöfarliga avfall kan tas omhand för att undvika vidare skada på människa och natur.

Förutom till rengöring använder vi såpa på vår kolonilott och på krukväxter om något angripits av ohyra. Häll ordentlig med såpa i en sprayflaska, späd ut med vatten och spraya på bladlöss eller andra ovälkomna gäster bland växter ute eller inne.

Inspiration för såpans mångsidiga möjligheter finner du på Grummes hemsida (förutom städtips även recept på såpbubblevatten exempelvis).

Trots att såpa är något av ett universalmedel för rengöring finns det förstås även andra naturliga och miljökloka alternativ. Naturskyddsföringen tipsar om en del i sin gröna städguide.

Comments are closed.