Omge dig med grönska

Omge dig med grönska. Bild på gullranka slingrande uppe längs taket.

Hösten är en favoritårstid för både mig och Sofia. Alla färger, den klara luften, dofterna och allt som kan skördas. Samtidigt uppstår lätt en saknad när hela naturen går till vila. Lyckligtvis kan du omge dig med grönska året om. Naturligtvis inte genom resor som spräcker din koldioxidbudget. Utan helt enkelt med ett överflöd av prunkande och livskraftiga krukväxter. 

Det har kommit allt fler studier kring hur välgörande det är för vår hälsa att vistas i naturen. Oavsett ifall det kallas skogsbad eller en vanlig promenad i skogen så sänks vår stressnivå och en hel massa positiva processer kommer igång. Att vara ute i naturen året om är eftersträvansvärt. Men samtidigt vistas nog de flesta av oss inomhus betydligt mer under vinterhalvåret. Kan du omge dig med grönska i ditt hem – och kanske på ditt arbete – blir det ändå som att föra in ett stycke natur i vardagen. 

Konkret kan växterna förbättra luftfuktigheten, rena luften från skadliga kemikalier, dämpa buller och mycket annat. Men liksom skogspromenaden har även dina krukväxter en positiv effekt på dina stressnivåer och koncentrationsförmåga. Själv tror jag dessutom närheten och omvårdnaden av krukväxter gör det lättare att känna närhet och engagemang för miljöfrågor i stort. 

För att omge dig med grönska behöver du inte heller köpa en massa dyra eller exklusiva växter. Många skott och sticklingar kan du få eller byta till dig från vänner och bekanta. Läs gärna i vårt tidigare inlägg miljövänliga krukväxter, där det även står om hur du lätt delar och förökar inomhusväxter. Ett tips är också att efterlysa sticklingar eller övergivna krukväxter i lokala grupper eller bland vänner på Facebook. Troligen får du snabbt mer syreproducenter än du tror dig få plats med. 

Utöver att det är socialt trevligt och ekonomiskt fördelaktigt när du byter till dig nya växter finns problem som gör det klokt att undvika många traditionella blomsterbutiker. Krukväxterna där är tyvärr ofta både hårt besprutade och långväga transporterade. Då är det mera resurseffektivt och relationsskapande att föröka växterna som redan finns i andras hem. 

Om din inomhusmiljö inte redan är fylld av växtlighet rekommenderas alltså mera grönska i vardagen. Kanske blir du förvånad över vilken skillnad som växterna gör för din fysiska och psykiska hälsa. Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet finns det bl.a. ett examensarbete från hortonomutbildningen att ta del av. 

Comments are closed.