Laglappar till jeans

Laglappar till jeans

Vi som försöker leva hållbart kommer förr eller senare in på frågan om kläder. Själva har vi skrivit om det bl.a. här. Textilindustrin är tyvärr ofta problematisk utifrån miljö- och arbetsrättsliga aspekter. Stora resurser i form av vatten och kemikalier används. Inte minst i bomullsproduktion. Till ett par vanliga jeans har det gått åt omkring 10 000 liter vatten. Kan vi på enkla sätt förlänga livet på dessa plagg är alltså mycket vunnet. Sofia lagar ofta våra jeans och andra kläder. Men ibland behövs en förstärkande lagningslapp där en helst inte vill ha någon synlig söm. Även om synliga lagningar kan vara snyggt så passar det inte alltid. Då är påstrykbara laglappar en smidig och diskret lösning. 

Laglappar är gjorda av bomull och enligt e-postuppgifter från en av de större försäljarna av dessa påstrykbara jeanslappar är limmet vattenbaserat och utan farliga gifter. Användningen är mycket enkel. Jeansen du ska laga bör vara rena och du kan värma det aktuella området med hjälp av ett strykjärn först. Lägg sedan den glatta sidan av laglappen på jeansområdet du vill laga. Stryk på lappen med ett strykjärn på högsta effekt under minst 30 sekunder. Låt svalna minst 10 minuter och det hela är klart.

Själv har jag ofta nycklar i min ena jeansficka och mobiltelefon i den andra. När ett av mina par favoritjeans till följd av detta började få hål vid fickorna ville jag pröva en förstärkning med hjälp av laglappar. Eftersom lagningen inte skulle synas satte jag lapparna på insidan av jeansen. Lagningen gick jättesmidigt. Men faktum var att efter någon vecka började lapparna lossa något i kanterna. Efter lite efterforskning förstod jag att instruktionen om 30 sekunders strykningstid kanske var i underkant och jag upprepade strykningen. Men denna gång omkring 1,5 minuter istället. Sedan har laglapparna suttit stabilt. Jag tipsades också om att lagningslapparna kan påverkas av värme även efter applicering. Så tvätt vid högst 60° rekommenderas och torktumling bör undvikas.

Sammantaget är ändå dessa laglappar ett enkelt sätt att använda omtyckta kläder längre. Själv hittade jag mina i en lokal tygbutik men de finns även att beställa enkelt över nätet.  

Comments are closed.