Inspirerande matställen

Inspirerande matställen - Kretsloppshuset i Mörsil

Ibland funderar jag (Sofia) över hur mitt miljöengagemang har vuxit fram. Då brukar jag komma fram till att det handlar om två olika spår. Det ena är en ökande insikt i hur illa ute vi är och hur mycket vi är på väg att förstöra. Där finns mycket rädsla och frustration, men också obstinat kamplust. Det andra är förundran över naturens mångfald och alla de goda exempel på människors vilja och förmåga som ändå finns. Hur vackert, smakrikt och väldoftande det kan vara att till exempel äta miljövänligt. Den här veckans miljötips handlar om det senare. Detta ska ses som ett litet smakprov på inspirerande matställen. Vi återkommer med liknande tips senare och självklart finns det många fler. Den här gången utgår vi från tre ganska olika platser; Mörsil, trakten kring Visby och Göteborg. De har det gemensamt att de har många besökare på sommaren.

I Mörsil finns Kretsloppshuset. Vi har vid några tillfällen fjällvandrat i trakten kring Åre och varje gång passat på att göra en utflykt dit. Tyvärr är det inte så lätt att ta sig till på andra sätt än med bil, men detta var en av de första platserna som gav den där starka känslan av inspiration. I tankarna återkommer jag ofta dit fast det var ett bra tag sedan vi var där. Bilden är från september 2011. Man kan äta eller fika och det är fantastiskt gott. Även när jag har tänkt bara äta lunch har det varit svårt att låta bli att fika också. De har ekologiska odlingar och småskalig hönsuppfödning på plats. Miljötänkandet finns med överallt även t ex i sådant som hur toaletten fungerar. Lokalen där man sitter och äter är även växthus. En liten, trevlig butik med miljökloka produkter finns också.

När jag var barn åkte vi ungefär vartannat år till Gotland och vartannat till fjällen minns jag det som. Bådadera tillhör fortfarande mina absoluta favoritplatser, men på senare år har besöken inte blivit lika många. Senast vi var på Gotland var förra sommaren. Vi åkte kollektivt dit och bodde på hotell i Visby. Någon dag hyrde vi cykel och ett par dagar bil för att kunna göra lite längre utflykter på den vackra ön. Till det första utflyktsmålet jag tänkte nämna går det utmärkt att cykla från Visby; Leva Kungslador. På sommaren är detta en välbesökt och mycket inspirerande plats. Vegetarisk buffé, fika och bröd bakat på plats finns – underbart gott och producerat med stor omsorg om miljön. Man kan välja att sitta inne eller i den fina trädgården. Här finns också en liten utställning med exempel på miljösmarta hus och en butik med många spännande ekologiska produkter.

Till Lilla Bjers tog vi bil även om det också är fullt möjligt att cykla till (knappt en mil från Visby). Restaurangen här ger ett sobrare intryck än Leva Kungslador som är mer rustikt. Rena, härliga smaker och en vilsam trädgård där man kan strosa runt eller sitta och äta. Här finns också ekologiska odlingar bl a ett stort fält med sparris, växthus och några höns. I en liten gårdsbutik kan man köpa det som odlas där, det mesta färskt, men även i form av t ex pickles. Hela gården är KRAV-märkt, även butiken och restaurangen. Verkligen värt ett besök!

Vi bodde flera år i Göteborg och i våras gjorde vi en utflykt på några dagar dit. Spårvagnarna gör det enkelt att ta sig till olika delar av staden. Jag är ingen storstadsmänniska och trivdes inte så väl med att bo där, men på tillfälligt besök är det roligt med det mycket större utbudet även av ställen med stor omsorg om miljön. På Café Santo Domingo hade Peter varit en gång innan, men det var en ny bekantskap för mig. Det ligger nära Järntorget på Andra Långgatan. På denna gata finns det ruffiga och skamfilade sida vid sida med det kreativa och charmiga. Min känsla när jag kom in i caféet var att det har mycket Göteborg över sig på ett positivt sätt. Stället säljer även begagnade skivor, framför allt LP och man sitter bland dessa i väl insuttna, udda möbler. Utbudet är inte stort men väldigt gott och allt är ekologiskt. Även veganska alternativ finns. Kaffet visas extra omsorg och det känns på smaken.

Rawfoodbaren var en ny upptäckt för oss båda och den har inte heller funnits så länge, men verkar ha hittat sin kundkrets. Här är allt växtbaserat och ekologiskt. Som namnet antyder är det mesta rawfood dvs inte upphettat över 42 grader. Men tänk för allt i världen inte standardsallad! Det här stället visar att det finns massor av spännande smaker att upptäcka som inte kräver vanlig tillagning för att komma till sin rätt. Rejält mätta blev vi också när vi åt lunch där. Vår vanliga kosthållning är varken vegan eller rawfood, men det är två ofta klimatsmarta sätt att äta vi gärna inspireras av.

Om man är i Göteborg kan man också gärna passa på att besöka Fram och Ekostore. I den senare butiken brukade vi handla ibland när vi bodde i Göteborg. Den förstnämnda besökte vi för första gången (den i Haga). Båda är livsmedelsbutiker med endast ekologiska produkter. På Fram kan man även köpa många torrvaror i lösvikt, vilket både sparar mycket förpackningsmaterial och känns trivsamt. T ex fanns nötter, russin, linser och kryddor. Vi handlade med oss en hel del och fick inspiration på köpet.

Comments are closed.