Inspirerande bok om vatten

Inspirerande bok om vatten. Vatten – om att värdera det ovärderliga.

Den här veckan tipsar vi om en bok om vatten. Den är skriven av Anna Froster och heter; Vatten – om att värdera det ovärderliga. Vi känner igen henne från Naturskyddsföreningens årsbok Den Flamsäkra Katten som också är en mycket läs- och tänkvärd bok. Vatten är rikt illustrerad med foton av Mattias Klum. Honom har vi sett både filmer och utställningar av och uppskattar hans genuina engagemang för djur, natur och människor vars livsmiljö är på väg att försvinna.

Ämnet vatten och torka har jag tänkt på alltmer på senare år. Men i denna bok om vatten får jag många nya perspektiv. Jag hade t ex inte tänkt på att det i princip är samma vatten som cirkulerar på jorden sedan urtiden. Något som verkligen knyter samman oss alla och säger något om skörheten. Det är det här vattnet vi har. Förstör vi det så är det förlorat. Vi får också följa med gäddan som stångar sig blodig mot människoskapade hinder när den försöker ta sig till sin lekplats. Jag känner med den. Skildringen av ”personalstyrkan” i ett reningsverk är både drabbande och underfundig. Här berättas om reningsverkets ”tio triljoner bakterier och några biljoner större pyttedjur”. Där får man också lära känna toffeldjuret lite närmare. Samtidigt får man en inblick i vad vi människor gör mot dessa viktiga små. Hur olika vatten kan smaka är en annan nyans jag inte så ofta tänker på. Hur klimatförändringarna relaterar till vatten är en viktig fråga som inte heller hoppas över.

Förundran är ett viktigt ord för oss och det kan man verkligen känna när man läser denna bok om vatten. En viss skamkänsla kan också infinna sig över allt vi människor förstör. Även den känslan är på sin plats. På slutet finns ett antal tips på vad du kan göra för att värna vattnet; i affären, i tvättstugan, i badrummet/toaletten, i köket, i städskrubben, i garaget, i trädgården och på resan. Några exempel är att enbart köpa miljömärkta produkter, undvika plast, välja kranvatten framför flaskvatten, samla upp regnvatten och välja transporter och resor som påverkar klimatet så lite som möjligt.

Jag kom att läsa den här boken för att den råkade stå på hyllan för nyligen återlämnat på biblioteket när jag kom dit en dag. Den inspirerade mig mycket. Läs den gärna du också!

Comments are closed.