Det veganska köket – oumbärlig kokbok

Det veganska köket - oumbärlig kokbok

I samband med en föreläsning om veganism på vårt lokala bibliotek var det en man i 65-års åldern som yttrade sig. Han berättade att han i stora delar av sitt liv varit vegetarian men nu de senaste 2-3 månaderna ätit endast veganskt. Och till mycket god hjälp i detta hade Mattias Kristianssons bok Det veganska köket varit. 

Själv har jag följt vegoprofilen Mattias Kristiansson en del via sociala medier, poddar och kikat på någon tidigare bok. Förutom underhållande konton på sociala medier och ett antal tidigare kokböcker är han också chefredaktör på Sveriges första och största vegomagasin. Tidningen Vego. Det veganska köket visade sig snabbt vara mer än en vanlig kokbok. Den är ett mastodontverk med omkring 1700 recept. Boken rör sig från frukost via vardagsmat till festmat, jul och läckra kakor. Hela tiden växtbaserat. Att detta är den enda kokbok du behöver kanske är att ta i. Men det är ingen stor överdrift. 

Och det finns som bekant många anledningar att undvika animalier; av miljö-, hälsomässiga och djuretiska skäl. Mer i detalj om detta skriver jag i detta inlägg som kom redan 2013. Vi äter numera själva till omkring 90% veganskt och resten lakto/ovo-vegetariskt. En kokbok som Det veganska köket underlättar och inspirerar till ytterligare ökning av vår växtbaserade matandel. Om det är så lätt och gott att äta veganskt – ja, då blir det allt mer konstigt att låta bli.

Kokbokens variation och fantasifullhet är stor. Pålägg av bönor, nötter, frön med mera. Växtbaserad ”leverpastej” baserad på havregrädde och havregryn. Panerad stekt ”fisk” på mannagrynsgröt. Rikedomen av användningsområden på aquafaba (kikärtsvatten). Inspiration till utforskande av seitan (köttliknande produkt baserat på vetegluten), tempeh (fermenterade bönor eller liknande) och egengjorda mejeriprodukter.

Pedagogiskt och glädjefullt leds läsaren genom boken. Det är lätt att bläddra på måfå för lunchinspiration. Liksom att söka på en speciell maträtt eller efterrätt. 

Kort sagt gör Det veganska köket ditt liv lite bättre. Låna på närmaste bibliotek eller köp ett eget exemplar redan idag.    

Comments are closed.