Hållbara julklappstips

Hållbara julklappstips

Nu närmar sig julen och oavsett hög- eller lågkonjuktur har den svenska handeln rapporterat nya köprekord under många år. Sannolikt blir även 2012 ett rekordår på detta vis. Tyvärr bygger mycket av denna rekordförsäljning på ett ohållbart utnyttjande av jordens resurser. Framställning och transport ger klimatpåverkande utsläpp. Julklapparnas material kan komma från sinande råvaror och ibland från miljöskadlig produktion eller utvinning. Den här veckan vill vi ge några hållbara julklappstips.

Genom att hejda oss något och aktivt välja bort delar av den masspsykos julkommersen lätt blir, behåller vi inte bara pengar och sinnesro utan framför allt större mått av en hållbar miljö. Besinnar vi oss och inriktar oss på gåvor som inte skadar vår miljö kanske vi med Karl-Bertil Jonsson får möjlighet att uppleva hur: julafton förflyter ”i det tillstånd av inre glädje som goda gärningar skänker gärningsmannen.”

För den som vill ge bort bättre liv och miljö för någon i stort behov av detta har organisationer som Läkarmissionen, Vi-Skogen med flera gjort detta enkelt. Vill man på ett konkret vis göra tillvaron lite bättre för mottagaren av paketet kan presentkort på tjänster vara en god tanke. Inte bara barn kan ge bort presentkort likt diskning, städning eller rastning av hunden. Sådana tjänster är vanligen uppskattade även om givaren uppnått myndig ålder. Andra förslag kan vara att dela med dig av något du är duktig på; bjud faster på en fågelskådarutflykt, din svåger på surdegskurs, optimering av hans hemsida till morfar, ta mamma på kajaktur i skärgården eller din syster på guidning av något museum du känner till väl.

Exempel på produkter som brukar vara ganska lätta att välja ekologiska och som inte frestar på naturen speciellt mycket är sådant som är ätbart. Om du väljer att ge bort något som går att äta kan det vara klokt att tänka på att i juletid kanske många har svårt att hinna använda ytterligare färska matvaror. Satsa därför gärna på snygga inläggningar, fantastiskt egengjort godis, gott knäckebröd där du använt pepparkaksformar, torkade bär i fina burkar eller annat som håller en tid.

När du ändå väljer att köpa kläder eller saker; tänk på att stödja fair trade, ekologisk produktion och liknande. Ofta har dessa lång hållbarhet och framför allt har deras produktion varit hållbar.

När vi inhandlat våra klokt utvalda gåvor till nära och kära vore det tråkigt att ”falla på målsnöret” genom att slå in presenterna med mängder av tejp och plastiga snören. Använd istället gärna snygga snören av naturliga material som hampa eller liknande. Skulle rester av detta komma bland paketpappren i återvinningsstationens behållare för pappersförpackningar är det inte heller samma missöde som om plastsnören hamnar där. För den pysslige kan inslagningen även förgyllas med naturliga dekorationer likt torkade nypon eller kanske en pepparkaka med mottagarens namn på. Fler tips på pappersdekorationer till paketen finns här.

Comments are closed.