Enkel och god lunchlåda

Enkel och god lunchlåda. Bild på mixad rödbetssoppa.

Nyligen har jag återigen börjat ta med mig lunch till jobbet. Efter några års arbete med driften av Dahlströmska gården rum och frukost är jag nu på en mer traditionell arbetsplats. Det innebär bland annat personalmatsal och att de flesta har med sig egen lunch. En enkel och god lunchlåda har då återkommande blivit krämig och mättande soppa. 

Jobblunchen ska ju vara snabb att laga till och samtidigt vara något som kan lysa upp vardagen. Praktiskt för en enkel och god lunchlåda är också ifall den går att variera utifrån sådant som finns hemma och som du är sugen på. Nedanstående lena och värmande soppa uppfyller väl dessa krav. 

Slät soppa med rotsaker som lunchlåda

(2 portioner)

2-3 potatisar (det går med fördel att använda sådana som blivit över från tidigare)
3-4 rödbetor (eller andra goda rotsaker)
1 gul lök
1 dl torkade röda linser (eller andra baljväxter, ex. 2 dl färdiga vita bönor)
1 msk äppelcidervinäger (behövs i första hand när du använder så pass söta rotsaker som rödbeta)
Ev. havremjölk eller annan växtbaserad dryck
Salt

Hacka och fräs löken i lite olja. Skala potatis och rödbetor, dela dem i mindre bitar. Häll över i kastrullen. Häll på vatten tills det täcker rotsakerna och löken. Tillsätt de röda linserna, blanda om och koka 15-20 minuter eller tills det känns mjukt. Fyll på med äppelcidervinäger och mixa med stavmixer. Smaka av med salt och ev. andra kryddor. Späd vid behov med mera vatten eller växtbaserad dryck. Ta gärna med lite gott surdegsbröd att äta till soppan. 

Denna soppa är enkel att göra extra av och frysa in till kommande lunchlådor. Resultatet brukar bli bra om du håller dig till ungefär ovanstående grund men det finns stor flexibilitet att ändra, dra ifrån eller lägga till. Detta gör också att den fungerar bra när du vill använda rester och mindre matslattar som finns i kylen. 

Tänk bara på att färgen inte alltid blir varken rödbetsröd eller morotsorange ifall du blandar allt för vildsint. Kom också ihåg att använda burk med tättslutande lock när du transporterar din lunchlåda till jobbet. Speciellt om det är rödbetssoppa.  

Comments are closed.