Att skriva insändare

Att skriva insändareVi har tidigare skrivit om att påverka andra med goda miljöidéer. När jag skrev om den sortens påverkan tänkte jag inte på att skriva insändare utan mera på positiva exempel som kan smitta av sig. Fortfarande tror jag dessa vardagliga val (av mat, transport, semester med mera) och hur de syns i möten med vänner och bekanta har större påverkan än att skriva insändare. Trots detta har jag blivit nyfiken på möjligheterna att nå ut till fler och andra personer genom just insändare.

I höstas hörde jag talas om en hemsida där man gratis kan få sin insändare utskickad till de flesta svenska tidningar. Sidan heter Insändarmaskinen och fungerar föredömligt smidigt. Du behöver skapa ett konto och om du vill ha en bra chans till publicering bör du lägga in dina kontaktuppgifter såsom namn, telefonnummer, adress och e-post. Detta eftersom de flesta tidningar kräver tillgång till dessa uppgifter – även om insändaren förstås kan undertecknas med ett alias.

En annan sida som fungerar bra att skriva insändare till är Nyheter24. Det är en relativt ny och populär nyhetstjänst som bara finns på internet. De publicerar gärna insändare och dessa har också goda möjligheter till betydande spridning i sociala medier.

Själv har jag utgått från en handfull av veckotipsen på Bättre Värld, gjort om dem till insändare och fått dem publicerade. Jag har valt att skicka mina insändare till alla tidningar som finns på Insändarmaskinen men det går också att avgränsa geografiskt eller helt enkelt klicka bort vissa tidningar du av någon anledning inte vill vara med i.

Generellt vill de flesta tidningar ha relativt korta texter, 1500 till 3000 tecken, men även längre texter kan publiceras på sina håll. Förutom att insändaren bör vara relativt kort och att dina kontaktuppgifter ska vara med finns en del andra återkommande tips. Det är effektivt om texten anknyter till något aktuellt; när jag skrev om miljövänliga stearinljus anknöt jag i insändaren till att det snart var jul när många använder mycket levande ljus. Om frågan rör något lokalt som ekologisk mat i kommunens skolor eller skydd av ett visst naturområde kan chanserna till publicering också öka då lokala tidningar gärna tar in lokala ämnen.

Sedan är frågan hur mycket man verkligen kan påverka genom att skriva en insändare? För att vara realistisk är nog möjligheterna begränsade men jag vågar ändå tro på en viss effekt. Personer som exempelvis vacklar mellan att välja ekologiskt eller oekologiskt kan motiveras till det förstnämnda genom ännu en text om dess fördelar och de som redan handlar ekologiskt kan få en välförtjänt klapp på axeln. Förnekarna av de negativa effekterna från oekologisk produktion får man kanske inse behöver något annat för att byta ståndpunkt.

Värt att påpeka är att de reaktioner som kommer på insändaren inte alltid är positiva. Den respons jag själv fått har kommit från personer som antingen varit uppmuntrande eller som inte alls håller med. Då många tidningar har möjlighet till kommentarer under sina texter kommer den mesta responsen där. Eftersom jag har ett ovanligt efternamn och en e-post som är lätt att söka upp har jag också fått en del e-brev. Vill man av någon anledning undvika kontakt i form av e-post går det som sagt att använda alias men själv tycker jag sammantaget inte att dessa kontakter varit något problem.

Möjligheterna att trots allt nå många personer och förhoppningsvis påverka en del av dem till att göra mer miljökloka val gör att jag även fortsättningsvis kommer att skriva insändare då och då. Kanske har du själv någon hållbarhetsfråga som är aktuell och viktig. Pröva gärna att skriva ner dina tankar kring den och försök få insändaren publicerad. Det är enklare än du kanske tror.

Comments are closed.