Adventsmeny – grönt och fräscht i december

Nu är vi inne i december och adventstiden. Då passar det väl med tips på en grön och klimatvänligt adventsmeny. Vi har satt samman en trerättersmeny med grönkålssoppa till förrätt, saffransburgare till huvudrätt och vinterapelsiner med kanelgrädde till efterrätt. Allt är vegansk och vi har använt säsongens råvaror som smaksatts med jultidens kryddor. Den soppa vi har som förrätt går utmärkt att använda som huvudrätt istället. När vi provlagade den använde vi den i själva verket på detta sätt. Vill ni ha den som förrätt kan alltså mängden halveras. Om  recepten används andra tider på året kan kryddningen justeras efter behag. Alla recept är anpassade till två personer.

advetsmeny Grönkålssoppa

Adventsmeny, förrätt; kardemummakryddad grönkålssoppa

1 gul lök
7-8 grönkålsblad (repade så att den grova mittsträngen tas bort)
4-5 dl spenat, lungrot, stjälkselleri eller andra tillgängliga bladgrönsaker
2 msk grahamsmjöl
3 dl havremjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
3 tsk kardemumma
Önskas ett mer matigt alternativ kan det vara gott med bönor eller linser i soppan.

Hacka löken och stek den i ganska rikligt med olja tills den är mjuk och lite genomskinlig. Strö över mjölet, blanda ut och fyll på med vätskan under fortsatt omrörning. Fyll på med bladgröt och kryddor. Koka några minuter tills grönkålen och de andra bladgrönsakerna sjunkit samman. Mixa soppan och smaka av. Servera gärna med krutonger eller rostade frön.

advetsmeny-saffransburgare med vintrig sallad

Adventsmeny, huvudrätt; saffransburgare med vintrig sallad

Blanda först samman salladen.

1 morot
1 rött äpple
1 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk salt
Lite grönkål

Riv moroten och äpplet, klipp grönkålen fint och blanda med övriga ingredienser. Låt stå svalt medan du tillagar resten.

285 g stora vita bönor (1 burk)
0,5 g saffran
3/4 tsk salt
Lite svartpeppar
3 dl kokt helkorn (gärna på vete eller råg som binder ihop bra)
1/2 dl raps- eller olivolja
Gärna en kall kokt potatis

Mixa allt utom helkorn. Blanda samman smeten med kornen. Forma med blöta händer till biffar av lagom storlek. Stek med olja i stekpanna tills de fått lite färg. När vi gjorde dessa hade vi ingen potatis i och använde hela korn av korn. Det blev riktigt gott, men biffarna höll inte samman så väl efter stekning. Vi tror att de gör det mer med vete eller råg, samt potatis.

Som hamburgerbröd använde vi denna gången skivor av Johannes rågsurdegsbröd. Även andra goda bröd fungerar naturligtvis, men att använda ganska grovt bröd på detta sätt förhöjer maträtten. Stek gärna brödskivorna några minuter i stekpanna före uppläggning.

advetsmeny-apelsin-kanelgrädde-havrekrisp

Adventsmeny, efterrätt med vinterapelsin, kanelgrädde och havrekrisp

1 apelsin

1 dl havregryn
1/2 msk honung
1/2 msk sirap
1/2 msk rapsolja

2 dl cashewnötter
1/2 dl havremjölk
1/4 dl vatten
1 tsk kanel
1 tsk honung
1 tsk sirap

Blanda samman havregryn med honung, sirap och olja i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning så att honungen smälter och blandningen börjar dofta. Rör om då och då även när krispet svalnar så att det inte fastnar i botten eller klibbar ihop för mycket. Skala och skiva apelsinen. Mixa cashewnötterna med havremjölk, vatten, kanel, honung och sirap. Smaka av och justera smaksättning vid behov. Lägg upp apelsinskivorna på var sin assiett, lägg på en klick kanelgrädde och strö över havrekrisp.

Comments are closed.