Vi håller oss på jorden

Vi håller oss på jordenDen här veckan tipsar vi om uppropet Vi håller oss på jorden. Idén är att man lovar att inte flyga under 2019 om det blir 100 000 personer som lovar detsamma. Detta för att komma runt känslan att det inte spelar någon roll vad jag som enskild gör. Även jag, som aldrig har flugit och inte har några planer på att göra det framöver heller, kan skriva på. Detta kan ju förhindra någon från att flyga som bara låter löftet gälla om det verkligen blir 100 000 anmälda.

Är du med på Facebook går du in på gruppen Vi håller oss på jorden. Det är viktigt att du där anmäler dig till evenemanget flygfritt 2019 för det är de anmälningarna som räknas. Är du inte med på Facebook går det att anmäla sig via e-post. Mer information om detta finns i denna länk.

Flyget har börjat diskuteras mer på senare år och det är bra. Att sluta flyga är nämligen ett av de allra effektivaste sätten att minska sin klimatpåverkan. För många som gör klimattester av typen Klimatkontot blir det tydligt att flyget inverkar mer på deras klimatavtryck än de tidigare förstått. Alla vet att flyg är dåligt för klimatet, men hur pass stor dess påverkan är kan vara svårt att få grepp om annars. Satt i det perspektivet borde ett flygfritt år inte vara någon större uppoffring.

Teknikutveckling eller bättre bränsle kommer inte att räcka. Vi måste helt enkelt flyga mycket mindre än idag. Utifrån det akuta läget och vad vi idag vet om flygets påverkan på klimatförändringarna borde det vara självklart att det bara är under väldigt speciella omständigheter det är motiverat att flyga. För de allra flesta borde ett flygfritt år vara ett enkelt val. Anmäl dig du också!

Comments are closed.