Vegantårta till födelsedagen

Vegantårta med len choklad

När jag nyligen uppnådde den passande åldern 41 år gjorde vi en extra god vegantårta. Till  botten återanvände vi och modifierade ett recept som tidigare använts till en paj. Som fyllning använde vi choklad på två olika sätt. Då vi bakade denna vegantårta valde vi att grädda åtta små bottnar istället för två stora. På detta viset blev det fyra bakelser istället för en stor vegantårta. Har du möjlighet är det en god idé att lägga samman tårtan i god tid, så den hinner safta till sig något. Om du inte använder all fyllning till tårtan är den god att använda till andra desserter. Kanske med kardemummastekta äppelskivor, vaniljglass eller grillade bananer?

 

Vegantårta med två sorters len chokladfyllning

3 dl vetemjöl
1 dl siktat dinkelmjöl
knappt 1/4 tsk salt
2 msk socker
1/4-1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1/2 dl rapsolja
drygt 1 dl havremjölk

Blanda alla ingredienser till tårtbotten. Kavla eller tryck ut till två stora rundlar (eller 8 mindre om du gör bakelser). Grädda 12-14 min i 175° C varm ugn.

2 dl blötlagda russin
100 g mörk choklad
170 g jordnötssmör

Häll av russinen men spara blötläggningsvattnet. Mixa alla ingredienser med 1 dl av blötläggningsvätskan. Späd vid behov. Det kan vara bra att tänka på att den här smeten stelnar ganska mycket när den kyls.

5 bananer
100 g smält choklad
1/4 tsk vaniljpulver

Mosa bananerna med en gaffel tillsammans med vaniljpulvret. Rör ned lite i taget av denna blandning i den smälta chokladen. Gör inte tvärtom för då stelnar chokladen.

Bred banan och chokladfyllningen på den undre botten av vegantårtan. Lägg på övre botten och bred på jordnötsblandningen där. Dekorera med de bär du har tillgång till. Själva använde vi havtorn vilket med sin friskhet bröt av på ett fint sätt mot den tunga chokladsmaken. Använder du frysta hallon eller jordgubbar bör de tinas i en sil först. Annars finns risken att de blöter ner tårtan för mycket.

 

Comments are closed.