Var ett inspirerande exempel

Var ett inspirerande exempelNågot jag blivit påmind av när vår lastcykel används, är möjligheten att påverka bara genom att visa vad du gör. När lastcykeln ses i bruk får många ett inspirerande exempel på ett väl ett fungerande alternativ till bilen. På liknande sätt tror jag det kan vara med mycket annat i våra liv. Vi gör säkert en hel del bra saker för miljön men tänker inte på att prata om det. Just lastcykeln är tämligen visuell och ger positiv uppmuntran bara genom att användas. Men även ditt byte av pensionssparande till ett miljöklokt alternativ eller din senaste koldioxidneutrala transport är sådant som förtjänar att vara inspirerande exempel.

Inspirerande exempel är annars vanliga och väl synliga gällande mat. Vi är många som nyfiket kikar på vad personen framför oss i kön till Coop-kassan har i sin korg. Och genom ditt vegetariska val på lunchen blir du ett inspirerande exempel dina vänner kan relatera till.

Ibland kan det nog finnas lite Jante i att vi inte vill förhäva oss. Trots att vi gör bra saker upplevs det känsligt att sticka ut. För några år sedan hörde jag om en forskare som valt att skänka bort ett ganska stort arv till välgörande ändamål. Han talade inte om vad han hade gjort, utom kanske för sina närmaste. Sedan läste han om studier som visade på att något som verkligen kan påverka förändring hos andra människor är personliga berättelser om personer som gjort gott på olika sätt. Efter detta var forskaren öppen med sin handling och blev genom detta troligen ett inspirerande exempel för många. Den goda handlingen mångdubblades.

Själva försöker vi ge inspiration till förändring genom denna hemsida där våra tips är förankrade i våra erfarenheter på olika sätt. Något vi har förstått blev ett inspirerande exempel för många var vår medverkan i podden Andra sätt. Att prata om sina livsval och sätt att bryta mot normer, medvetet eller omedvetet, kan vara välgörande. Alternativ till normerna synliggörs och de blir då plötsligt inte lika tvingande. Fundera gärna på vilket sätt du kan våga visa fler vad du gör och bli ett inspirerande exempel för andra.

Comments are closed.