Sluta med sköljmedel

Sluta med sköljmedel

Det har talats mycket om bubblor de senaste åren. Vi befinner oss alla i olika slags mediebubblor som påverkar vilken information som kommer till oss – och hur den informationen är vinklad. Andra bubblor kan handla om sådant som man själv ser som självklart men där andra gör annorlunda val. För mig sprack en sådan bubbla när jag på ett tidigare arbete insåg att fler än hälften av kollegorna använde sköljmedel vid tvätt. Jag jobbade som personlig assistent och då brukaren hade känslig hud skulle vi sluta med sköljmedel, eftersom det riskerade att irritera huden. Då jag inte använt sköljmedel på kanske 20 år var det ett enkelt beslut att följa. Men jag förvånades över hur vanlig användningen fortfarande tycktes vara.

Ett grundläggande argument emot att använda sköljmedel när du tvättar är att det inte behövs. Och samtidigt förkortar det klädernas livslängd. Detta genom att sköljmedlet binder till sig fukt som stannar kvar i plagget. Det bryter också ner klädernas elasticitet. Eftersom exempelvis handdukarna inte blir helt torra vid användning av sköljmedel blir deras torkegenskaper sämre.

En effekt många är ute efter när de använder sköljmedel är att slippa den statiska elektricitet som främst syntetiska kläder ofta ger. Nu finns det lyckligtvis billigare och bättre alternativ för att slippa detta. På sidan Saras eviga tipsas om att använda en halv deciliter ättika i tvättmaskinens sköljmedelsfack. Eventuellt tillsammans med lite eterisk olja, ifall det är doften du är ute efter. Ett annat plus med användningen av ättika är att själva tvättmaskinen blir fräsch av detta. Vi har bara testat en gång och Sofia uppskattar inte lukten medan tvätt pågår, men den försvinner när kläderna torkat. För tvättmaskinens skull kommer vi nog använda det ibland.

Dofterna i sköljmedel är konstruerade för att stanna kvar länge i kläderna. Och i sköljmedlens kvardröjande parfym finns hormonstörande mjukgörare. Så kallade ftalater. Samma ämnen som bland annat finns i mjuka plastleksaker av PVC och i plasttryck på kläder. Bland de många otäcka riskerna med ftalater är ADHD-liknande symtom. Detta som följd av påverkad neurologisk utveckling hos barn.

Liksom exempelvis silverjoner innehåller sköljmedel skadliga ämnen som våra reningsverk inte kan ta hand om. Istället går de ut i våra hav och sjöar. Där påverkas bland annat vattenlevande organismer som får sin fortplantningsförmåga störd.

I förhållande till all denna negativa påverkan är tillfällig lenhet och väldoft i kläderna en dålig ursäkt. Bara låt bli att använda det. Eller byt till ättika blandat med väldoftande ekologisk eterisk olja.

Comments are closed.