Miljövänliga strumpbyxor

Det här inlägget handlar om en produkt man egentligen inte behöver använda alls. Men även en miljövän kan vilja känna sig fin ibland och för mig ingår då strumpbyxor. Jag tycker om att göra skillnad på vardag och helg och att klä mig söndagsfin innefattar oftast kjol eller klänning. Det har länge funnits tjockare strumpbyxor av t ex ekologisk bomull och sådana har jag ofta använt på höst och vinter. Men det har varit svårt att hitta miljövänliga strumpbyxor när det är en tunnare variant man är ute efter.

Tunna strumpyxor blev vanligt på 1920-talet då klänningarna blivit så korta att en hel del av benen syntes. Strumpbyxorna var då av silke och mycket dyrbara. Det började experimenteras med billigare material och på 1930-talet kom nylonstrumpbyxorna. Nylon är ett petroleumbaserat syntetmaterial och alltså inte det bästa för miljön. Med tiden har de också ofta kommit att tillverkas med så låg kvalitet att de håller för endast ett par användningar.

För den som letar efter miljövänliga strumpbyxor är Swedish Stockings ett bra alternativ. Jag hittade sådana första gången i en retrobutik i Karlstad för flera år sedan. Därefter har jag skickat efter dem. Dessa strumpbyxor tillverkas av biprodukter från annan nylontillverkning. En stor del av produktionen är solcellsdriven och deras fabrik är en s k ”zero waste” som inte lämnar ifrån sig något avfall. De samlar också in gamla strumpbyxor som mals ned och används som fyllnadsmaterial. Målet är att kunna återvinna materialet från gamla strumpbyxor till att tillverka nya, men enligt dem är detta ännu inte möjligt. Jag uppfattar det som att det finns ett genomgående miljötänk i deras verksamhet och en strävan att efterhand bli ännu bättre. Dessutom sitter strumpbyxorna bra, är snygga och håller länge!

Det ska väl påpekas att detta inte är den sortens tunna strumpbyxor man har till en sommarklänning när man ska på finfest och tycker att benen är för bleka. De flesta är svarta och det finns inga ”hudfärgade”. Mina är 60 denier och är då helt täckande, men känns betydligt elegantare än de stickade varianterna jag haft innan. De tunnaste är 30 denier förutom att det också finns nätstrumpbyxor. För mig har dessa miljövänliga strumpbyxor i alla fall varit en trevlig upptäckt. Nu kan jag vara söndagsfin med gott samvete!

 

Comments are closed.