Påverka din lokala livsmedelsbutik

Påverka din lokala livsmedelsbutik. Bild på veganska produkter som bakmargarin fritt från palmolja.

Att inspirera vår omgivning till miljökloka val kan ske på många vis. Fler än vi tror ser vad vi gör och kan påverkas direkt eller indirekt. Och i vissa relationer kan det vara extra lätt att bli lyssnad på. Att påverka din lokala livsmedelsbutik är exempelvis enklare än många tror. 

Som återkommande kund i en livsmedelsbutik är du en värdefull inkomstkälla. Något som kan användas till goda knuffar mot bättre val. Något som, när det lyckas, även tenderar att ge ringar på vattnet i form av att fler kunder upptäcker bättre miljöval i butiken. 

I den mindre butiken känner du kanske igen butikschefen och kan otvunget prata med hen när du är där för att handla. Annars bör det gå att lämna önskemål till i stort sett vem som helst av dem som arbetar i affären. Att påverka din lokala livsmedelsbutik handlar oftast om att önska vissa produkter du saknar. Ytterligare veganska, ekologiska eller produkter märkta med Bra miljöval. Det kan även vara tips om att införa svinnpåsar, med billig frukt från butiken – som annars skulle riskera att kastas. 

Nästan alla butiker har numera en hemsida eller Facebooksida. För oss som tycker det är enklare att skriva ett meddelande än att framföra tips direkt i samtal är detta en smidig väg. Och inte minst om önskemålet är lite mera komplext eller den nya produkten ovanlig kan tips till butiken denna väg vara att föredra. 

För flera år sedan förvånades jag över hur enkelt det var att få positiv respons och förändring när jag bad en butik att byta ut sina oekologiska blåmusslor mot ekologiska samt att välja kvitton utan Bisfenol.

I takt med att vi allt mer går över till vegansk mat har jag letat efter ett bakmargarin som är vegansk – men även fritt från palmolja. En av livsmedelsbutikerna här på orten visade sig ha ett sådant alternativ i sortimentet. Detta blev anledning till att höra av mig till dem och ge positiv respons för detta kloka val. Till vår andra butik skickade jag ett meddelande på Messenger till deras Facebooksida. Då passade jag även på att be dem ta hem någon vegansk delikatess från det svenska och ekologiska företaget Bärta.

Efter ett par turer med textande fram och tillbaka finns numera dessa efterfrågade veganska produkter i butikshyllan. Förutom att tacka butiken försökte jag även uppmana vänner och bekanta via sociala medier att pröva dessa miljökloka produkter som butiken just tagit hem. 

Att försöka påverka din lokala livsmedelsbutik kan vid första tanken låta ovant och utanför din bekvämlighetszon. Men så länge önskemålen framförs på ett vänligt sätt tror jag i princip alla företagare uppskattar engagerade kunder. Potentialen till förändring är också stor genom att alla butikens kunder börjar exponeras för de miljökloka produkter du inspirerat till. En god spiral med färre klimatskadliga och fler produkter med lågt klimatavtryck. 

Comments are closed.