Paketinslagning – snyggt och miljöklokt

Paketinslagning - snyggt och miljöklokt

Att fundera ut kreativa sätt för paketinslagning är en stor del av nöjet med att ge bort presenter tycker jag (Sofia). Hur mycket energi som har funnits till detta när julen närmar sig har dock varierat. Om mottagaren är någon jag tror uppskattar ansträngningen spelar in, liksom antalet paket. Är det många kan det kännas som för mycket jobb. Att satsa på färre, men omsorgsfullt valda, presenter är även miljömässigt en bra idé. Detta med julklappar skrev vi om även förra året.

Vare sig paketinslagningen är ett småavancerat pyssel (i Japan är det snarare en konstform), eller bara ett sätt att dölja innehållet, kan man välja material och metod med miljön i åtanke. Papper som är återvinningsbart, eller kanske t o m tillverkat av återvunnet material, är ett bra val. Brunt, oblekt omslagspapper använder jag ofta och dekorerar ibland med något färgglatt, eller låter det vara naturligt och rustikt. På sistone har jag börjat spara färgat silkespapper när jag fått något som varit inslaget i det och använt det som presentpapper. De ljusare varianterna är ofta lite för genomskinliga, men även det kan fungera om man tar flera lager. Begagnat presentpapper ser för det mesta för slitet ut tycker jag, men silkespapper kan få vara lite skrynkligt. Någon gång har jag också använt en svartvit reklambroschyr till ett par mindre paket. Överblivna tygrester kan också användas. Tidningspapper kan funka, men nackdelen är att det svärtar av sig så det passar inte i alla sammanhang.

Tejp är i de flesta fall onödigt har jag upptäckt. En omsorgsfullt gjord paketinslagning håller ihop utan problem med hjälp av presentsnöret. Det är svårt att få paket fina utan snören om man inte kan vika papperet så konstfullt som i Japan, men det behöver inte vara de plastiga, glansiga snörena. Jag använder ofta hampa, som är mycket bättre för miljön. Håller man utkik kan man hitta färgade varianter. På bilden har jag använt ett tvåfärgat hampasnöre.

Dekorera gärna med sådant du kan hitta i naturen, eller sådant du ändå har hemma som kanske annars skulle ha kastats. Torkade rönnbär eller nypon är vackert röda. Knyt eller sy gärna fast dem istället för att limma. På bilden har jag trätt sytråd genom ett par nypon innan de torkade (de blir gärna för hårda sedan), knutit en knut i änden på hampasnöret och sedan sytt fast nyponet i knuten. Man kan också sy fast några nypon t ex där snöret bildar ett kryss. Så länge rönnbären är på kvist kan de knytas fast eller bara stickas in under snöret.

När jag var barn fick jag lära mig att vika papperstranor av en japansk pastor på besök i min barndoms församling. Jag minns fascinationen och kan fortfarande vika papperstranor. Senare läste jag mig till hur man viker många andra figurer, men kan ingen annan utantill. Nu tycker jag att det är roligt med servettvikning och gör ibland vikta dekorationer av papper. Ett miljövänligt och ofta vackert sätt att göra det på är att använda blad från t ex kataloger. Vi tackar nej till så mycket reklam som möjligt, men får ändå en del sådant. Det går också bra med illustrerade tidskrifter eller liknande. Viktigt i de flesta vikningar är att se till att man klipper ut en så jämn kvadrat som möjligt. Det blir mycket lättare om man är noga från början. Stjärnor kan man vika på många olika sätt. Jag föredrar sådana där man bara använder ett papper. Undvik sådana som behöver limmas ihop. De på bilden är gjorda efter den här beskrivningen. Man kan också vika hjärtan, eller något som passar ihop med personen eller presenten. På nätet, bl a Youtube, finns hur många varianter som helst och det finns också böcker om origami att låna på biblioteket om man vill fördjupa sig mer.

Avslutningsvis passar vi på att tipsa om Naturskyddsföreningens 10 bästa knep för en grön jul.

Comments are closed.