Naturliga dekorationer till jul

Naturliga dekorationerNu när det snart blir advent och jul vill många av oss pynta våra hem lite extra. Den rätta stämningen kan i många fall skapas med hjälp av sådana naturliga dekorationer du hittar omkring dig på en helt vanlig höstpromenad. Lite extra uppmärksamhet är det enda som krävs.

Här i Vadstena finns det gott om kastanjeträd. På hösten tar jag gärna in några kastanjer och lägger i en skål bara för att de är så vackra. Ibland gör jag kastanjedjur med hjälp av tändstickor. I år blev det en myra. Kastanjer fungerar utmärkt som naturliga dekorationer även till jul. Vill man ge sig på mer avancerade projekt, som att binda egna kransar, är kastanjer vackra också där. Tänk bara på att om man behöver göra hål i dem ska man göra det när de är färska, för de hårdnar snabbt inomhus. En syl är bra att ha tillhands. Vi har en adventsljusstake av glas med ett slags skål nedtill som vi fyller med olika saker år från år. Till den har vi, utöver kastanjer, plockat kottar, rönnbär, nypon och ytterligare någon sorts röda bär som vi lagt på tork till årets advent.

Som höstdekoration är färgglada löv förstås vackert, men hållbarheten är väldigt mycket kortare än tidigare nämnda naturliga dekorationer. Till en festdukning behöver det inte göra någonting. Men till jul är det svårt att spara dem och det skulle nog inte heller ge rätt stämning då man hellre vill tänka sig marken täckt av snö än av nedfallna löv. Små grenar kan däremot passa bra om de är intressant formade eller har en vacker färg. Stenar är också ofta fina även om alla mina favoriter är plockade på Gotland.

Själv tycker jag att det är roligast att på egen hand hitta på vad jag ska göra med det jag hittar. Ofta tycker jag att det är så vackert i sig att jag bara lägger fram det på ett fat eller i en skål. På nätet finns annars hur mycket tips som helst om man vill ha pysselinstruktioner. Var gärna ganska förutsättningslös när du botaniserar på kommande promenader. Det kan vara något oväntat som blir en vacker juldekoration.

Vi önskar er alla en fridfull advent!

Comments are closed.