Miljövänlig badrumsrengöring

Miljövänlig badrumsrengöring

Vi närmar oss advent och jul och inför sådana högtider brukar många städa extra noga. Så även vi. Det kan då vara bra att komma ihåg att extra noga inte behöver betyda användande av ett stort antal plastflaskor fyllda med mer eller mindre miljöskadliga medel. Många gamla husmorsknep fungerar utmärkt. Vi fokuserar den här gången på miljövänlig badrumsrengöring.

Det första man kan tänka på är att om man inte väntar alltför länge mellan gångerna man rengör går mycket bort med en trasa och varmt vatten. Behövs inget medel så är det onödigt att använda ett. Handfatet, där det lätt bildas beläggningar av bland annat tvålrester, brukar jag (Sofia) rengöra genom att strö ut lite bikarbonat och sedan spraya på vatten med en skvätt ättika i. Det ger en lätt sprakande effekt, lite som kolsyra och smutsen är sedan mycket lättare att torka bort. Eftersom jag tillverkar sådana själv använder jag förstås en ”skrubbare” av lingarn och hampasnöre, men en bit av en gammal frottéhandduk kan också användas istället för mer syntetiska skrubbsvampar. På liknande sätt kan man rengöra badkaret. Citron ska också gå att använda och det doftar ju dessutom gott, men för att inte uppmuntra till kraftigt användande av bekämpningsmedel bör man då välja ekologiska citroner. Ofta lyfts nyttan med att välja ekologiska citroner fram när man ska använda skalet i maten, men det värsta med bekämpningsmedlen är kanske inte det vi får i oss direkt utan vad det gör med miljön och människorna där grödan odlas.

Badrumsspegeln brukar jag putsa genom att först använda en trasa medvarmt vatten och sedan torka torrt med tidningspapper. Man återbrukar dagstidningen istället för att lägga den direkt i pappersåtervinningen och det ger fin glans till speglar och fönster. Fönsterputsmedel, som jag för länge sedan använde till speglarna ibland, är ofta så skarpt att man nästan känner på ångorna att det inte kan vara bra. Spegeln brukar aldrig behöva rengöras med något annat medel än tidningspapper. Till toaletten brukar jag använda ett diskmedel märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval eller såpa. Svanen är också en bra märkning, men ofta inte lika sträng. Mest effekt misstänker jag faktiskt att toalettborsten har och man behöver inte använda särskilt skarpa medel. I viss reklam lyfter man fram att det blir bakteriebeläggningar kvar när man använder andra medel än det de själva säljer. I de allra flesta fall är det i själva verket helt ofarligt, medan bakteriedödande medel ofta är miljöskadliga. Vi omges hela tiden av mängder av bakterier varav en del är ”goda” och en del ”onda”. Det finns ingen anledning att försöka sterilisera saker i ett vanligt hem.

Som för de flesta par skulle jag tro har det vuxit fram rutiner kring vem som gör vad i vårt hem. I badrummet är det badkaret och golvet som är Peters områden. Att han skurar golvet med såpa är en väldoftande avslutning på vår miljövänliga badrumsrengöring.

Comments are closed.