Miljösmart mat – februarisoppa

Miljösmart mat - MorotssoppaDär vi bor har vintern varit ovanligt mild, men lite frusen kan man bli ändå. Då är det gott med en varm soppa. I vårt recept har vi använt rotsaker och lök, vilket är lagringsbara grönsaker som passar väl att använda på vintern. Särskilt potatisen är hårt besprutad i konventionell odling så välj ekologiskt (eller egenodlat). Med linser blir soppan mer mättande och ger protein utan att man behöver använda animaliska produkter, miljösmart mat helt enkelt. Till efterrätt bjuder vi på en kaka med torkad frukt. Fördelen med torkat är att det får lång hållbarhet och att vikten minskar så att transporten får mindre miljöpåverkan. Frys- eller kylanläggning behövs inte heller vare sig under transport eller i butik. Kakan innehåller ägg, men inga mejeriprodukter.

 

Miljösmart mat: februarisoppa på morötter och linser

(2 portioner)

4 morötter
1 gul lök
2 potatisar
3/4 dl röda linser
1 klyfta vitlök
1 cm ingefära
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
1 krm cayennepeppar

Hacka löken och fräs den i rikligt med rapsolja på svag värme i minst tio minuter. Långsam stekning gör stor skillnad för smaken i det här fallet. Skala och skiva morötter och potatis grovt och lägg det i kastrullen tillsammans med löken. Fyll på med vatten så att det täcker grönsakerna. Häll i linserna och koka 15-20 minuter till dess rotsakerna är mjuka. Under koktidens gång kan du grovhacka vitlök och ingefära och lägga det i soppan. Mixa soppan slät och smaksätt sedan med tomatpuré och kryddor. Späd med vatten om du vill ha en tunnare soppa och smaka av kryddningen.

 Miljösmart mat: Kaka med torkad frukt

Miljösmart efterrätt; mjuk kaka med torkad frukt

1/2 dl rapsolja
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver (det i liten burk med bara fröna från vaniljstång)
1 msk kakao
1 tsk kanel
1 dl havremjölk
1/2 dl havregryn
1 dl russin
3 torkade fikon

Vispa ägg och socker ljust och fluffigt. Rör ned rapsolja och därefter mjöl och bakpulver lite i taget. Se till att det blir ordentligt blandat. Fyll på med havremjölk lite i taget och blanda om. Rör i kryddor, havregryn och russin. Klipp fikonen i mindre bitar och blanda i dessa. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Grädda i 175° ca 35 minuter. Känn med en sticka om kakan är klar.

Comments are closed.