Meny till höstdagjämningen

Mustig soppa till höstdagjämningenNär detta publiceras är det höstdagjämningen. Temperaturen sjunker och dagarna blir kortare. Äntligen är det dags för lite mustigare maträtter. Gärna soppor av olika slag. Idag bjuder vi på just två sopprecept. En mättande lunchsoppa och en söt dessertsoppa. I båda finns stor andel egenskördat.

Mustig vinstersquashsoppa till höstdagjämningen

460 g vintersquash (vi har sorten Buttercup men även annan med fast fruktkött bör fungera bra)
1 gul lök
1 burk vita bönor (eller motsvarande mängd andra baljväxter)
5 dl havremjölk
2 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 msk tomatpuré
Raps eller olivolja

Börja med att tärna vintersquashen grovt (behåll skal och frön ifall dessa inte är allt för hårda). Lägg i ugnsfast form tillsammans med olja och 1 tsk salt. Grädda på 200°C i 20-25 minuter eller tills squashen är mjuk. Skär löken och stek den med olja och salt i en stor kastrull tills den är lite genomskinlig. Häll på bönor, tomatpuré, havremjölk och den ungsgräddade vintersquashen. Låt allt sjuda samman något innan du mixar det. Ge soppan ett uppkok. Smaka av med salt, peppar och späd ev. med mera havremjölk.

 

Röd soppa till höstdagsjämningen

Variant på östgötsk spottsoppa till höstdagjämningen

5 dl hela nypon
1 liter vatten
1 ½ dl sura körsbär (med kärnor)
¾ dl socker
1 tsk honung

Koka hela nyponen i vattnet till de är mjuka. Pulsa med handmixer lite grand utan att mixa sönder kärnorna. Häll sedan över blandningen i en sil eller äppelvagga med en bunke under. Pressa ut så mycket saft och puré som möjligt. Häll tillbaka det färdigsilade moset i kastrullen och koka några minuter tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av med lite mer socker ifall du vill. Soppan är god både varm och kall.

Spottsoppa kallas det förstås för att det är kärnor i körsbären som ska spottas ut. Traditionellt görs den på bara körsbär, vatten och socker med lite potatismjöl. Sofia är östgöte och när hon var barn åts den ofta som kvällsmat med smörgås till. En gammal favorit i ny version.

Comments are closed.