Marsmeny – ”risotto” på helt vete och vegansk sufflé

Marsmeny: "Risotto" på helkorn av vete.

Mars är en mager månad gällande egenodlad mat. Det mesta av fjolårets skörd är redan använt. På vår koloni finns visserligen en del grönkål, persilja och timjan, men det räcker inte riktigt till en hel måltid. Idag har vi istället fokuserat på en meny utifrån inhandlade ingredienser med lång hållbarhet. Det blir marsmeny med ”risotto” på helt vete samt vegansk sufflé till dessert. Att ersätta ris med annat spannmål är klimatsmart på många sätt. Framför allt då riset under odlingen släpper ut mycket metangas. Att använda kikärtsvatten (aquafaba) har vi tidigare inte lyckats riktigt med men denna gång lossnade det ordentligt. För er som inte hört om detta så var det en ganska stor sak i veganvärlden för ett gäng år sedan. Utav helt vanligt spad från kikärtor (eller andra baljväxter) går det att vispa upp ett marängliknande skum som mycket långtgående kan ersätta äggvita eller hela ägg. Mer om hur denna spännande ingrediens går att använda finns på Karolina Tegelaars schematiska bild. Och det går alltså fint att göra spektakulära suffléer med kikärtsspadet. 

Marsmeny: ”risotto” på helt vete (till 2 personer)

1,5 dl okokt helt vete
1 dl ärtor (vi använde Änglamarks frysta gröna ärtor som bara kokas ett par minuter normalt, andra sorter kan behöva kokas i förväg)
1 stor lök
1 tsk salt
1 tsk dragon
1 msk misopasta (kan vara svårt att få tag på men går att ersätta med annan umamirik ingrediens som tahini eller jordnötssmör)
½ till 1 dl växtbaserad mjölk (havredryck, sojadryck eller liknande)

Lägg de hela kornen av vete i blöt över natten. Koka sedan 40-50 minuter. Det är smidigt att koka en stor sats på samma gång. Då kan du frysa in portionsförpackningar med färdigkokt vete. Perfekt att ersätta pasta eller ris med. 

Hacka löken och stek den i lite rapsolja tills den är något genomskinlig. Häll på kryddor och miso. Blanda om under fortsatt uppvärmning. Fyll på med vete, ärtor och växtdryck. Koka samman tills det blir en krämig konsistens. Smaka av med salt och ev. ytterligare kryddor. Servera gärna tillsammans med en sallad av ex. rivna morötter, russin, rapsolja, äppelcidervinäger och salt. 

Marsmeny: Vegansk sufflé (2 personer)

Marsmeny: Vegansk sufflé

60 g bär (vi använde körsbär)
½ msk maizena
¼ dl socker
2 msk kikärtsspad
ett par droppar citronjuice
¼ dl socker

Ställ ugnen på 200°C. Koka först samman bär, maizena och ¼ dl socker. Blanda om så att bären kokar sönder en smula, maizenan löser sig helt och blandningen tjocknar. Låt svalna.

Smörj två ungsfasta koppar med olja och strö ett lager socker på insidan (går att använda helt andra ungsfasta formar också men de bör ha raka kanter). Vispa kikärtsspadet tillsammans med ett par droppar citronjuice till ett fast skum. Fortsätt vispa medan du häller i ¼ dl socker och vispar till marängfasthet. 

Klicka först i en liten mängd av skummet i bärkrämen, blanda om. Blanda sedan samman resten av skummet med krämen. Klicka i smeten i de sockrade kopparna. Sätt in kopparna i ugnen och grädda omkring 12 minuter. Sufflén ska höja upp sig flera centimeter men då du väl tagit ut dem ur ugnen sjunker skapelsen snabbt samman så servera omedelbart. 

Comments are closed.