Kreativitet för klimatet

Ibland har jag slagits av att vi ofta ser sådant som andra tänker är svårt och jobbigt som kreativa utmaningar. I detta att bli vegetarianer och ofta välja veganskt har vi t ex inte fokuserat på vad vi saknar med kött och andra animalier. Vi har snarare utgått från tanken; om vi har de här grönsakerna, fröerna, nötterna, sädesslagen… vad kan man då göra för gott av det? Och tyckt att det är spännande att upptäcka nya smaker, testa kombinationer och experimentera. När det gäller transporter, semester, plastanvändning, arbete och mycket annat tänker vi ofta – hur skulle man kunna göra det här istället? Snarare än att fastna i vad vi inte kan göra.

Fysikern Bodil Jönsson sade vid något tillfälle att hon, i sin forskning, ofta återkommer till tanken; tänk om det är precis tvärtom? För att bryta sig loss ur mönster där man bara ser det man brukar se. För kreativitet behöver inte handla om konstnärlig verksamhet. Det handlar i grunden om att tänka utanför den berömda boxen. Att när andra tror att svaret är antingen det ena eller andra inse att det finns ett tredje alternativ och ett fjärde… När forskare försöker mäta kreativitet använder de ofta sådana övningar som att på tid räkna upp så många användningsområden man kommer på för en tegelsten eller en häftapparat.

En klimataktion som fått mycket uppmärksamhet är Greta. Eleven som skolstrejkar inför valet för att klimathotet – och därmed hennes framtid – inte tas på allvar. Någon har påpekat att det är en väldigt stillsam protest. I en tid när man ska vara talför och det kan kännas som att den som skriker högst vinner, sitter hon oftast tyst och bara vägrar. Kanske är det en anledning till att hon fått så mycket uppmärksamhet. Att på det sättet göra lite tvärtom är ett kreativt sätt att protestera.

För ett tag sedan fastnade jag för ett klipp i mitt FB-flöde. Under rubriken ”I choose to stay on the ground” reser en kvinna med tåg och spinner ull på resan och på gator och torg. Det är en mycket stillsam – och kreativ – protest mot flyget. Hon tipsade om boken How to be a craftivist av Sarah Corbett. Den har jag beställt, men ännu inte läst. Jag kan tänka mig att jag återkommer till den i någon kommande text.

Själv är jag intresserad av gestaltande och skönlitterärt skrivande. Man kan protestera och sända ett budskap på så många olika sätt, inte bara med ord. Men jag kan också tänka att vi faktiskt behöver ett helt nytt samhällssystem, ett nytt sätt att leva tillsammans på jorden. Och för att hitta fram till det behövs förstås massor av kreativt tänkande.

Vill man öva på kreativitet lär det vara bra att göra vardagliga saker på ett annat sätt än man brukar. Gärna olika varje dag. Gå ur sängen på andra sidan, sätta sig vid en annan plats vid köksbordet, äta något annat till frukost, ta en annan väg till jobbet… Att ha rutiner är samtidigt ett sätt att spara energi för annan tankeverksamhet, så kanske är det bra att öva ibland för att få igång flödet och annars låta det vanliga vara i vila. Brainstorming är bra i rätt sammanhang. Det ska göras tillsammans med personer som har en bejakande inställning. Så att man gärna hakar på och bygger vidare på varandras idéer. Då vågar man vara mer ocensurerad och en tanke som först bara verkar konstig kan leda till något klokt. Har man inget sådant sammanhang är det faktiskt underskattat att brainstorma själv. Ha papper och penna och skriv ned allt du kommer att tänka på kring ett tema. Strunta i om det är något du själv skulle kunna/våga genomföra. Låt bara kreativiteten flöda utan låsningar först. Sedan kan du kavla upp ärmarna, ta ett djupt andetag och försöka förverkliga något.

 

 

Comments are closed.