Gör ditt eget ströbröd

Gör ditt eget ströbröd. Bild som illustrerar processen att göra eget ströbröd. Från gammalt bröd till färdigt ströbröd.

Att göra eget ströbröd är något jag länge velat testa. Men ändå har det inte blivit av förrän helt nyligen. Nu när jag väl prövat inser jag både hur enkelt det är och att det färdiga ströbrödet dessutom är användbart till mer än att bara strö tårtformar. 

Med ett litet bageri blir det mycket bröd hemma. Trots det får vi själva nästan aldrig bröd över utan det som inte används på en gång fryses helt enkelt in. Ibland kan vi steka krutonger av något men det är sällan för att vi behöver använda slut på något bröd. Men i samband med att vi slutade driva Dahlströmska gården hade vi fått över större mängder rostbröd av köpebrödssort. Sådant ljust och snabbjäst industribröd är ingen favorit för oss själva men nu fanns plötsligt bra material att göra ströbröd på. 

Eftersom det bröd vi skulle använda till ströbröd var fruset tog jag först fram det ur frysen, lade det rimligt luftigt på en plåt och lät det torka i minst ett halvt dygn. Sedan bröt jag det i mindre bitar och torkade det helt torrt på 100°C i ugnen cirka en timme. Avslutningsvis mixade jag de torra brödbitarna till ströbröd i en matberedare/mixer. 

Enklast är att hälla det torra brödet i en mixer som har sina blad i botten. Det går säkert med en stavmixer också men då får du troligen mixa mindre mängd åt gången. 

Det färdiga ströbrödet går naturligtvis att använda på samma sätt som vanligt ströbröd. Om du ska smörja och ströa en sockerkaksform eller liknande. Det går också bra att använda till bakning av nya bröd. Ersätt ett par/tre deciliter av mjölet i ditt matbröd med egengjort ströbröd istället. Resultatet blir ett extra smakrikt bröd där brödskorpans mustiga maillardyta även smaksätter inkråmet.

Enligt en undersökning från livsmedelsföretaget Axfood toppar mjukt bröd listan på den mat svenskarna oftast slänger. Brödkanter och annat bröd som kan kännas en smula tråkiga verkar det alltså finnas gott om i många hushåll. Istället för att slänga överblivet bröd kan du samla det på en luftig förvaringsplats. När du fått ihop lagom mycket tillverkar du ströbröd/brödmjöl på dina rester. Ifall brödbitarna redan hunnit bli snustorra behöver du inte ens värma dem i ugnen utan kan mixa dem på en gång. 

Börjar du efter ett tag bli beroende av ströbröd av torkat bröd kan du kanske ta nästa steg. Be din lokala butik eller bageri att få sådant bröd de i annat fall tänkt slänga och använd det till delikat ströbröd i dina egna bröd.   

Comments are closed.