Fler miljöpoddar

Fler miljöpoddar

De senaste åren har utbudet av poddar fortsatt att öka. Kvaliteten, både på innehåll och ljudkvalitet kan skilja sig en hel del. I dagens inlägg vill jag tipsa om ett gäng som i mitt tycke är väl lyssningsvärda, samtidigt som de tillför inspiration och kunskap inom miljöområdet. Bra miljöpoddar har vi tipsat om tidigare också. Nu fyller vi på listan.

P3 Dystopia

Mest dramatisk och medryckande bland dagens miljöpoddar är P3 Dystopia. Egentligen är det ingen ren miljöpodd men de berör ofta dessa ämnen. Utifrån teman som havsnivåhöjning, ekonomisk kollaps och matförsörjning målas dramatiserade, fullt möjliga, framtidsscenarion upp. Samtal med experter varvas sedan med deras egna analyser om vad vi faktiskt kan göra för att undvika olika katastrofer.

Beyond One Degree

I Beyond One Degree är det meterologen Martin Hedberg som leder samtalen. Ibland med engelsktalande och ibland med svensktalande gäster. Det är högst intressant och ofta medryckande. Vi får möten med personer som har stor kunskap och passion för klimatfrågor. Avsnitten är på omkring en halv till en hel timme och du får höra bland annat klimatforskaren Kevin Andersson och omställningsrörelsens grundare Rob Hopkins. 

Steg för steg

En miljöpodd jag ännu inte lyssnat på så många avsnitt av men ändå vill tipsa om är Steg för steg. Även här är upplägget intervjuer. Samtal med mer eller mindre kända hållbarhetsprofiler. Ibland så kort som en kvart och upp emot timmen andra gånger. Bra spännvidd mellan företag som arbetar mot matsvinn till resor utan flyg och vidare till miljöministern. 

Skarpt läge

Denna podd som Naturskyddsföreningen står bakom har jag även tidigare hänvisat till på denna sida. Skarpt läge har inte gett ut några nya avsnitt på ett tag men de som finns är högst intressanta. De reder ut frågor kring köttets och flygets miljöpåverkan. Vårt beroende av fossil energi och mycket annat. Välgjort och lätt att ta till sig trots ofta svåra och komplicerade frågor.

Vems agenda?

Avsändaren till det ambitiösa Vems agenda? är CSR Sweden som arbetar med företags samhällsansvar. I podden samtalar människorättsjuristen Parul Sharma med representanter för näringsliv, föreningsliv och ideella organisationer utifrån FNs 17 globala mål. Ibland blir det en smula tungt. Men det är samtidigt klart intressant att få dessa Agenda 2030-mål genomlysta på ett ambitiöst sätt. Spännande också med växlingen mellan de lokala och internationella utmaningarna för att nå dessa sammanlänkade mål.

The energy gang

För den som vill fördjupa sig ordentligt inom solenergi och annan förnyelsebar energi kan The energy gang vara värt att kolla in. Då podden är amerikansk ger den samtidigt en spännande inblick i hur miljöarbetet fungerar/och inte fungerar där. Initierat med nyheter inom området och ofta livliga diskussioner. 

Comments are closed.