Fattigmat i februari

Fattigmat linssoppa

Nu i början av året är det ofta ekonomiskt magert. Många årsavgifter betalas denna tid på året och samtidigt kan jul- och nyårshelgerna fortfarande svida i plånboken. Vi har därför satt samman en meny med fattigmat för februari. En fördel med menyn är, förutom att den är god, att den även är miljösmart. Både den rustika linssoppan och efterrättens festligt varvade godsaker kan dessutom lätt varieras. Använd de proportioner som finns i recepten men byt gärna ut till vad du för tillfället har hemma eller tycker extra mycket om.

Fattigmat i februari: het linssoppa (för två personer)

1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 grovt rivna potatisar
1 grovt riven morot
1 dl röda linser
7 dl vatten
1 tsk salt
Några drag med svartpepparkvarnen
Torkad chili efter smak (tänk på att chili kan vara olika stark så smaka dig fram)
En nypa kanel
1 msk tomatpuré

Skär den gula och vita löken fint. Stek den långsamt med lite olja i en rymlig kastrull. När löken blivit mjuk och en aning genomskinlig (efter tio femton minuter) lägg i de rivna rotsakerna och fräs dem några minuter. Häll sedan på vatten och röda linser. Koka i 20 minuter och krydda mot slutet. Smaka av och servera. Toppa gärna soppan med krutonger av överblivet bröd plus lite syrade grönsaker ifall du har det hemma.

Fattigmat kaksmulor med sylt och vaniljkräm

Fattigmat i februari: goda kaksmulor med sylt och vaniljkräm

Till vaniljkrämen:

2 dl havremjölk
2 msk potatismjöl
2 msk socker
½ tsk vaniljpulver (använd knappt 2 tsk om du har vaniljsocker istället)
1 tsk honung

Häll havremjölken i en kastrull och vispa ner övriga ingredienser. Värm tills krämen tjocknar. Smaka ev. av med mer socker, vanilj eller honung.

Låt krämen svalna något. Varva sedan i fina glas kaksmulor (vi använde överblivna pepparkakor från vårt pepparkakshus) med ex. äpplemos och sedan vaniljkräm. Gör så många lager som du orkar äta upp. Toppa med kaksmulor.

Comments are closed.