Billig och festlig meny: hemmagjord pizza och uppfriskande bärdessert

Billig och festlig meny: hemmagjord pizza. Bild på nygräddad pizza.

Nu i januari känns ekonomin ansträngd för många. Vi tipsar därför denna gång om en billig och festlig meny som lyfter humöret och gläder plånboken. Numera använder vi sällan animalier hemma men hade kvar en påse riven ost som vi tagit hand om istället för att den skulle slängas. Denna fick toppa pizzan denna gång. För andra tips på både matig pizza och efterrättspizza kan även vårt tidigare inlägg med pizzarecept rekommenderas. Då det är lätt att bli alltför mätt av just pizza passar det bra att avrunda med en uppfriskande och lätt bärdessert.

Billig och festlig meny: hemmagjord pizza

50 g vetesurdeg (se här om du behöver recept på en startkultur)
130 g ljummet vatten
200 g vetemjöl
50 g grahamsmjöl (eller annat fullkornsmjöl)
2 tsk olivolja
1 tsk salt
Några gram jäst

Tomatsås (vi använde sås från våra egna tomater som fått koka samman och reducerats under lång tid. Det går även bra att koka samman en sås från en burk krossade tomater som reduceras och smaksätts med salt, peppar, lök enligt eget tycke – eller så använder du helt enkelt färdig tomatpuré)
Finriven morot
Cashewnötter
Strimlad paprika
Oliver
Torkade örter, ex. oregano och basilika
Ev. riven ost

Vitkål
Olivolja
Äppelcidervinäger
Salt och peppar

250° C i ca 15 minuter

Börja med degen till pizzabotten kvällen före. Blanda samman alla ingredienser och ställ in bunken i kylen. Där bör den få kalljäsa i åtminstone 8-10 timmar men det skadar inte om den står kvar ett dygn.

Även pizzasalladen tjänar på att förberedas kvällen före även om det inte är nödvändigt. Strimla vitkålen tunt och blanda med övriga ingredienser i en skål. Jag brukar använda proportionerna en matsked äppelcidervinäger till två matskedar olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Kavla ut degen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut tomatsåsen och portionera ut övriga ingredienser. Om du använder ost avslutar du med den. Experimentera gärna med andra ingredienser att toppa pizzan med. Se det som ett tillfälle att använda sådant i kylen som kanske håller på att tappa spänst samtidigt som du på ett kreativt sätt skapar en god måltid.

Var uppmärksam under gräddningen då pizzan snabbt får färg mot slutet.

Billig och festlig meny: uppfriskande bärdessert. Bild på mixade blåbär serverade i glas på fot.

Billig och festlig meny: uppfriskande bärdessert

Ett paket Oatly Naturell (eller kanske iMat Fraiche)
Samma volym frysta bär som får plats i det tomma paketet Oatly
1-2 msk lönnsirap eller annan god sötning
Ev. krossade pepparkakor eller annat liknande att strö ovanpå

Häll hela paketet med vegansk mjukost i en behållare som det är enkelt att mixa i. Fyll den tomma Oatly-burken med frysta blåbär eller andra bär du råkar ha hemma. Häll i bären lite i taget och mixa med handmixer. Smaka av med lönnsirap mot slutet. Skeda upp desserten i fina glas. Dekorera gärna med krossade pepparkakor eller andra hårda kakor. Sommartid passar det även med ett par blad av citronmeliss eller annan god ört som dekoration. Servera genast.

Comments are closed.