Be om hjälp

Be om hjälp. Bild på händer som ger och tar. Fotograf: Richard Lindgren.
Fotograf: Richard Lindgren

Den senaste veckan har vi varit sysselsatta med en flytt. Bara några hundra meter men väl så påfrestande ändå. Flytten blev en påminnelse om vårt överflöd på saker. Något som vi kanske återkommer till i senare inlägg. Men även detta med att be om hjälp har vi påmints om. Tunga och otympliga möbler går inte att lyfta på egen hand. Och även om vi klarar mycket med vår lastcykel så skulle ett helt flyttlass bli allt för utmanande. Det går förstås att köpa flytthjälp men mer vanligt är nog att be vänner och bekanta om hjälp.  

Att be om hjälp gör oss sårbara då vi visar att vi inte klarar av allt själva. Samtidigt är detta något som gör oss mänskliga och lättare att relatera till. Ingen klarar ju allt själv. Vanligtvis är också människor mera hjälpsamma än du kanske tror. Att känna sig behövd, kunna göra positiv skillnad för någon. Detta gör det lockande att faktiskt hjälpa till när någon ber dig och möjligheten finns. 

Jag tror vi ibland behöver påminna oss om det grundläggande i att vi behöver varandra. Kanske går det lite lättare så här i juletid med Karl-Bertil Jonssons snällhet och gemenskap kring smyckad gran. Att ge och ta emot hjälp är ju också något som alla ”tjänar på”.

Att oftare be personer i din närhet om hjälp kan sprida goda cirklar av vänlighet och stärka det som med ett fint ord kallas resiliens. Den motståndskraft som ett ekosystem eller samhällssystem har för att hantera utmaningar. Är ni många som vant er vid att samarbeta och be varandra om hjälp i vardagen går detta också lättare i små eller stora kriser. Vi gynnar samtidigt också något annat än de kommersiella krafterna genom det enkla givandet och tagandet. Det blir ett vänligt men nog så radikalt sätt att göra motstånd och låta andra sätt att leva allt mer glimmar fram. 

För att förhöja just detta inlägg har jag för övrigt bett vår vän Richard Lindgren om att få använda ett foto som han tog på mina och Sofias händer. Han har ett projekt kring att fotografera händer i olika sammanhang för att berätta skilda historier. Bilden just på oss fick stå för givande och tagande (bilden är beskuren). Även om både jag och Sofia tycker om att fotografera kan det ibland vara berikande att be om hjälp även med detta. Nya perspektiv och ett annat berättande får träda fram. 

Menar vi allvar med att försöka mildra klimatförändringarna och artutrotningen bör vi alla göra allt vad vi kan. Men samtidigt kan ingen göra allt själv. Vi måste också be om hjälp. Hjälp för att hålla i längden. Hjälp med de bitar vi själva har svårast för. 

Tillsammans blir det inte bara genomförbart att bära den stora soffan uppför en smal trappa. Det blir dessutom roligare. 

Comments are closed.