Att rengöra med citron

Rengöra med citron. Bild på citronhalva i tallrik med vatten inne i en mikrovågsugn.

Vi är många som gillar citronernas pigga smakaccent i maten. Själva använder vi gärna både citronsaften och zesten från skalet i allt från sallader och bönröror till mustiga grytor. Samtidigt är vi medvetna om citrusfrukters relativt höga miljöpåverkan, då de kräver mycket vatten och ofta odlas där vattentillgången är begränsad.  Därför känns det extra bra att nyttja dessa exotiska frukter till fullo när vi väl köper hem dem. Inte minst går det, förutom att använda dem i maten, utmärkt att rengöra med citron.

Ofta kan de citronrester du har kvar efter att saften och zesten har använts komma till nytta. Men det kan också handla om någon citronhalva som blivit över eller är på väg att bli för gammal. Låt den få ett värdigt slut i rengöringen istället för att lägga direkt i komposten. Här nedan har vi samlat en handfull användbara tips på hur du kan rengöra med citron. 

Diskmaskinen
Låt de väl använda citronhalvorna åka med tillsammans med övrig disk i diskmaskinen. Ger din diskmaskin en ny fräschör. 

Skärbrädan
Känns din skärbräda i trä lite unken och lökluktande? Pressa saft från en citronhalva och gnugga citronen mot skärbrädan. Häll ett lager salt på skärbrädan och gnugga lite till. Häll på ytterligare ett lager salt och vänta 15 minuter. Skölj och torka av skärbrädan så är den nästan som ny igen. Ett bonustips är att passa på att smörja in skärbrädan med ekologisk kokosolja efter citronbehandlingen. Oljan återfuktar träet och passar extra bra för ändamålet då den är naturligt antibakteriell.

Mikrovågsugnen
Pressa saften ur en citronhalva i en mikrovågssäker skål. Lägg citronhalvan i skålen och täck med vatten. Sätt in skålen i mikron och kör på hög effekt i en minut. Torka sedan ur mikrovågsugnen med en fuktig trasa och märk hur lätt fett och andra matrester lossnar från mikrons väggar. 

Kalkavlagringar
Att rengöra med citron i badrum och andra ställen där det kan bli kalkavlagringar är smidigt. Syran i citronen reagerar kemiskt med kalken och löser upp den. Gnid helt enkelt en halv citron på kaklet eller liknande, vänta ett par minuter och torka av med en trasa. 

Comments are closed.