Ekoappen underlättar miljökloka val

Ekoappen underlättar miljökloak val. Bild på mobil med appen Ekoappen och Vadstenagata i bakgrunden.

Speciellt när du är på resa kan det ibland vara svårt med miljökloka val. Du känner inte till vilka matställen, boenden och butiker som finns på orten du ska till. Och även i din egen hemmiljö finns risk att du missat hållbara guldklimpar. Idag vill vi slå ett slag för Ekoappen. En digital tjänst vi själva börjat använda och som just kan underlätta miljökloka val – både i vardagen och på resa.

Poängen med Ekoappen är att den samlar företag som utmärker sig genom att de på allvar är miljökloka. Det kan vara att de är KRAV-certifierade, har ett veganskt utbud, är rättvisemärkta eller på annat vis kan påvisa en seriös satsning på hållbarhet. Branscherna som representeras går över ett brett spektrum. Restauranger/caféer, övernattning, frisörer, webbutiker, affärer med kläder, hudvård med mera. Vi och vårt B&B Dahlströmska gården gick själva med under hösten. Så vi är inte helt opartiska i våra omdömen. Men vi gillar verkligen idén att samla alla dessa bra företag och underlätta för fler att hitta dem. 

Själv vill jag gärna besöka ett trevligt café om jag har en stund över i en ny stad. Givetvis är det bästa om caféet också har mycket ekologiskt. Genom Ekoappen ökar chansen att jag hittar dessa ställen på en gång. 

Vi hörde för första gången talas om Ekoappen vid ett besök på idylliska B&B Strandnära på Ölands västkust. De hade nyligen anslutit sig och gjorde oss peppade att själva ansöka om att få vara med. Appen är fortfarande relativt ny och det finns en hel del vita fläckar på kartan. Men nya företag kommer fortlöpande med och det finns redan nu flera hundra att upptäcka. Känner du till något företag som stämmer in på kriterierna är det också värt att tipsa fler om att ansluta sig. 

En del information om bakgrunden och grundaren Ninnie Sjöstens tankar med tjänsten finns på Ekoappens hemsida. Men enklast är nog att helt enkelt ladda ner appen och utforska den. Via App Store hittar du den här och på Google Play här. Kanske hittar du en webbshop du har nytta av, ett B&B eller café som är värt en egen utflykt, eller kanske fantastiskt god och etiskt framställd choklad. 

Gör alltså gärna en sökning på vilka företag som finns på den ort du inom kort planerar att besöka samt på din egen hemort. För visst vill du att de pengar du använder till konsumtion också gör gott för planeten. Med Ekoappen blir detta ännu lättare. 

Comments are closed.