Fixa stopp i avloppet miljövänligt

Stopp i avloppetNär obehagliga saker, som att det blir stopp i avloppet, inträffar är det lätt att överreagera. Vilka konsekvenser ens handlande får för miljön kommer kanske inte högst på listan. Lyckligtvis finns det enkla, billiga och miljövänliga lösningar också i händelse av stopp i avloppet.

Min favorit består av bikarbonat, salt, ättika och hett vatten. Detta kan användas förebyggande, men också ifall det verkligen blir stopp i avloppet. Det hela är ganska enkelt. Häll en ordentlig mängd bikarbonat (omkring en deciliter) och lika mycket salt i handfatet, duschavloppet eller var nu problemet sitter. Häll ungefär en deciliter ättika ovanpå. Nu blir det en kraftig kemisk reaktion mellan den basiska bikarbonaten och den sura ättikan. Denna reaktion tillsammans med saltets polerande effekt gör susen. Vänta 15-20 minuter och spola sedan rent genom att hälla på minst någon liter kokhett vatten. Skulle det fortfarande vara stopp i avloppet kan processen upprepas.

Det är bra att förebygga dålig lukt och stopp i avloppet genom att regelbundet rengöra med bikarbonat och ättika. Sedan går det ändå inte att helt undvika den mekaniska rengöringen ibland. Speciellt i duschen och med långhåriga duschare behöver avloppet rensas då och då. Trevligt lär detta aldrig bli men med bikarbonat och ättika minskar i alla fall mängden som behöver tas bort för hand.

Vi har tidigare nämnt bikarbonat bland våra miljösmarta städtips och detta medel har verkligen stor potential. Förutom vid bakning och som miljövänlig lösning vid stopp i avloppet finns en nästan aldrig sinande ström vardagstips. Här återfinns en del av dessa. För den träningsintresserade kan som en bonus också nämnas studier kring bikarbonat och prestation. Det handlar då om att reglera pH-värdet i blodet för att kunna prestera mer. Själv har jag inte blivit tillräckligt lockad av detta men väl lite fascinerad. På hemsidan/podden Prestera Mera kan du grotta ner dig i ämnet.

Comments are closed.