Det har gjorts många filmer och skrivits många böcker om miljö. Både sådana som väcker förundran och vördnad och sådana som visar förstörelsen och problemen. Här tipsar vi om några som berört oss.

 

Böcker om miljö

Den flamsäkra katten; om kemisamhället, hälsan och miljön, av Anna Froster, Magnus Hedenmark och Roger Olsson

Personligt, engagerande och oroande om främmande kemikalier på alla möjliga och omöjliga ställen, hur lite man vet om deras effekter på människa och miljö och hur ofta de framstår som farligare ju mer kunskaper man får om dem. Den gavs ut som Naturskyddsföreningens temabok 2012 och fungerar väl att läsa helt utan förkunskaper i kemi. Själva boken är Svanen-märkt och inleds med en innehållsförteckning över alla material som använts vid dess framställning.

Lyckliga i alla sina dagar; om pengars och människors värde, av Nina Björk

Träffande och engagerat om den samhällsutveckling där vi blivit reducerade till kunder och alltid förväntas kalkylera utifrån eget vinstintresse. Den ekonomiska logiken tar över på allt fler områden av livet. Efter att ha läst boken känns det än mer viktigt att värna andra värden, att stå upp för att allt inte borde handla om pengar. När jag (Sofia) reserverade den på biblioteket var det över 60 personer i kö, vilket kan inge ett visst hopp om att fler längtar efter något annat!

Kollaps, av David Jonstad

Omskakande bok om vår civilisations sammanbrott i spåren av sinande olja och klimatkatastrof. Författaren är inte optimistisk när det gäller våra möjligheter att hejda utvecklingen innan den typ av västerländska samhälle vi vant oss vid faller samman, men hoppfull när det gäller chanserna att leva på ett meningsfullt sätt efter kollapsen. Det mesta av det han föreslår som sätt att bli mer motståndskraftig mot de radikala förändringar som väntar är bra åtgärder även för att minska sin egen negativa påverkan på miljön. Det handlar inte om att gömma sig beväpnad utan om samarbete och enkelhet.

Mat & klimat, av Johanna Björklund, Pär Holmgren, Susanne Johansson

Fokus på fördjupade kunskaper om klimatfrågan och hur livsmedelsproduktionen påverkar. Det vi använt mest är matpyramiderna som visar hur hållbart ätande skulle kunna se ut – en för varje årstid eftersom det är klimatsmart att följa säsongerna. I basen finns det man kan äta varje dag, i mitten det som är ok 2-3 gånger i veckan och överst det man ska äta väldigt sällan om alls.

Matens pris; boken som matindustrin inte vill att du ska läsa, av Malin Olofsson, Daniel Öhman

Skrämmande läsning om hur en stor del av vår mat produceras. Förklaringen till de låga priserna är inte vacker. Men känslan man lämnas med är inte uppgivenhet utan viljan att handla rätt – i dubbel bemärkelse. Stora delar av boken har tidigare sänts som radioserie på Sveriges Radio. Du kan fortfarande lyssna på programmen genom följande sida.

100 sätt att rädda världen, av Johan Tell

Korta, konkreta tips.

Välfärd utan tillväxt; så skapar vi ett hållbart samhälle, av Tim Jackson

Författaren är ekonom och sitter i den brittiska regeringens hållbarhetskommission. Även för den som inte vanligtvis läser böcker om ekonomi kan den här boken vara mycket intressant. Grundtesen är att det inte är hållbart för miljön att tillväxten fortsätter öka och att detta inte heller behövs för att vi ska kunna leva väl. Det handlar om att definiera välfärd som något annat än BNP.

Jordens och själens överlevnad : en brevväxling från 2018, av Martin Lönnebo och Stefan Edman

Här möts biologen Stefan Edman och biskop emeritus Martin Lönnebo i en bitvis rafflande science fiction-brevväxling som utspelas i en fullt möjlig framtid; tio år fram i tiden.

 

Filmer om miljö

Bananas!*, av Fredrik Gertten

Om du aldrig mer vill tveka över om KRAV-bananen är värd att betala extra för är det här filmen att se. Den handlar om en rättegång där nicaraguanska bananplantagearbetare får hjälp att stämma företaget Dole. Ett bekämpningsmedel fortsatte användas långt efter att företaget måste ha förstått att det med största sannolikhet gjorde arbetarna sterila och orsakade andra skador på både människor och miljö. Det finns även en fortsättning: Big Boys Gone Bananas!*, som handlar om Doles försök att tysta den första filmen.

Underkastelsen, av Stefan Jarl

Personlig och konstnärlig film om den cocktail av främmande kemikalier man hittar om man analyserar blodet hos en helt vanlig svensk. Kemikalierna finns numera överallt omkring oss och i det vi äter. Ingen vet effekterna av de olika kombinationer och blandningar som uppstår. Gränsvärden finns för varje kemikalie för sig, men inte för hur stor mängd som sammantaget får förekomma. Redan foster får i sig främmande kemikalier genom moderkakan. Filmen ger inga givna lösningar, men den får en definitivt att tänka till några varv extra.

Vårt dagliga bröd, av Nikolaus Geyrhalter

Helt utan berättarröst visas industriell produktion av mat. Formen känns ovan först, men kryper under skinnet efter ett tag. Kycklingar som behandlas som om de inte vore levande, grönsaker som besprutas av personer i rymddräktsliknande skyddskläder, mjölkkor i trånga bås… Den visar inte vanvård i lagens bemärkelse utan hur det går till dag ut och dag in i livsmedelsindustrin i obestämt land/länder i Europa. Fråga på närmaste bibliotek. Filmen finns även att se i sin helhet via YouTube.

Bondens tid på jorden, av Peter Gerdehag

Rörande och tänkvärd film om Styrbjörn Ejneby som tog över familjegården 1971. Detta jordbruk, i Hycklinge utanför Oskarshamn, skötte han och hustrun Solveig med häst och vagn, utan gifter och konstgödsel. Han var mycket engagerad i miljöfrågor och en av de första i Sverige att tala om biologisk mångfald.