Vadstena Brod - surdegsbaguetter och valnotsbrod

Under våren 2012 utmynnade mitt (Peters) intresse för bröd och speciellt surdegsbakning i att jag startade Vadstena Bröd, ett ekologiskt surdegsbageri. Det är ett hembageri som bygger på ekologisk och småskalig produktion.

Tack vare en bubblande jäskultur i företaget har Vadstena Bröd idag flera lokala samarbeten.

Sedan flera år finns Vadstena Bröds surdegsbröd på det historiskt intressanta hotellet Dahlströmska gården i Vadstena. Boende här får njuta ekologiskt och gott surdegsbröd till frukosten. Med start våren 2017 har jag och Sofia tagit över driften av Dahlströmska gården rum och frukost. Detta innebär förstås ännu mer gott surdegsbröd på frukostbuffén. Till denna frukost finns även möjlighet för andra än övernattande gäster att boka in sig. Under sommaren har vi ett enkelt trädgårdscafé på fredagar kl. 14-18. Där serveras surdegskanelbullar och möjlighet finns att köpa matbröd.  

Det finns också ofta möjlighet att beställa bröd genom REKO Motala. Det är utlänningstillfällen omkring var tredje vecka och både beställning och betalning sker på förhand. Se mer detaljer på deras Facebooksida.

I den mysiga konsthantverksbutiken med tillhörande tesalong, eLLen, finns ett urval kakor och skorpor från Vadstena Bröd. Unna dig gärna en fika här.

Vadstena och Dals församlingar och Vätternkyrkan får sina KRAV-märkta oblater bakade av Vadstena Bröd och leveransen sker till fots eller med cykel.

Bageriets vetemjöl och rågsikt mals av Orga kvarn och är odlat på Öjeby gård utanför Linköping. Naturligtvis KRAV-märkt. Från samma källa kommer även mina hela korn av vete och råg. Dessa mal jag i stenkvarn till fullkornsmjöl för färskhetens skull.

De näringsmässiga fördelarna med färskmalet mjöl är betydande och jag kan dessutom konstatera att min råg- och vetesurdeg älskar mjölet. Mer information om rågens fördelar och tips på recept på ett mustigt rågbröd finner ni här. Vill du lära dig mer om surdeg och kanske starta upp en egen surdegsstart kan du läsa mitt inlägg om surdegens fördelar här

Sedan hösten 2014 är Vadstena Bröd KRAV-certifierat (SE-EKO-03).

För ytterligare information och kontaktuppgifter se gärna följande produktblad för Vadstena BrödVill du följa det ekologiska surdegsbageriet Vadstena Bröd på Facebook hittar du sidan genom följande länkUtöver det så finns bageriet även på Instagram under följande länk.