Surdegspizza med säsongens skörd

Surdegspizza med säsongens skördDet är inte speciellt ofta vi äter pizza och när vi gör det så blir det gärna egentillverkad. De senaste åren har det inneburit surdegspizza och idag bjuder vi på surdegspizza med säsongens skörd. Inspirationen till pizzabotten kommer från ett av Martin Johanssons recept. För att ge en extra twist prövade vi dessutom pizza till efterrätt (men inte samma dag). Alla recept är veganska, med undantag från honungen i en av efterrättspizzorna.

Matig surdegspizza med säsongens skörd

50 g vetesurdeg (se här om du behöver recept på en startkultur)
130 g ljummet vatten
200 g vetemjöl
50 g grahamsmjöl
2 tsk olivolja
1 tsk salt

Variant 1

1 burk vita bönor
1/2 dl olivolja
1 msk tomatpuré
1 1/2 tsk salt
Svartpeppar
80 g svartkål
1 vitlöksklyfta
1 rödbeta (ca 230 g)
4 tunna skivor squash
Flingsalt
Olivolja att ringla på
Ätbara blommor som exempelvis krasse

Variant 2

200 g squash
1 dl cashewnötter
1 1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2 kokta potatisar
1 dl urkärnade oliver
Ett par kvistar timjan
Hyvlade strimlor från en morot
Flingsalt
Olivolja att ringla på
Ätbara blommor som exempelvis krasse

225° i 10-12 min

Börja kvällen innan med att blanda ihop alla ingredienser till en lite kladdig men smidig deg. Ställ in den i kylen där den bör stå åtminstone 8-10 timmar men jag tror inte den tar skada ifall den vilar där uppemot ett dygn. Samma kväll kan du med fördel lägga cashewnötterna i blöt.

Sätt ugnen på 225°. Degen delas i två lika delar som kavlas tunt och läggs på var sin plåt. Till surdegspizza nummer ett mixar du vita bönor, tomatpuré, salt och svartpeppar. Bred ut detta på hela pizzan. Klipp svartkålen i mindre bitar och hacka vitlöken. Fräs detta tillsammans med lite salt och svartpeppar. Lägg ut blandningen i ett kryss på surdegspizzan och placera den grovrivna rödbetan i utrymmet som återstår. Toppa med squashskivorna samt lite flingsalt och olivolja.

Till variant nummer två mixar du den grovt hackade squashen. Häll av cashewnötterna och mixa även dem tillsammans med salt och cayennepeppar. Bred ut detta på surdegspizzan. Fördela den skivade potatisen, oliver och den repade timjan. Strö på lite flingsalt och ringla över olivolja.

Om du vill äta båda sorterna tillsammans kan de gräddas i varmluftsugn. För den som vill ha en knaprigare variant går det att höja temperaturen till 250° istället för 225°. Efter 5 min gräddning tittar du till pizzorna och strör morotsstrimlorna på surdegspizza nummer två. Grädda sammanlagt 10-12 min (kortare om du väljer en högre temperatur). Dekorera gärna med ätbara blommor i säsong. Själva valde vi krasseblommor i ett par olika nyanser.

 

surdegspizza som efterrätt

Surdegspizza som efterrätt

Till denna surdegspizza halverade vi mängden deg till pizzabotten och lade till en matsked råsocker. I övrigt görs botten på samma sätt som ovan.

Efterrättspizza nummer 1

1 1/2 dl halverade krusbär
Myntablad efter tycke
Glasyr av 2 msk florsocker som blandas med lite av bärsaften från krusbären
Ätbara blommor som exempelvis ringblommor

Efterrättspizza nummer 2

2 dl hallon
25 g mörk choklad
1 rågad msk honung
Citronmeliss efter tycke
Ätbara blommor som exempelvis blåklint

225° i 10-12 min

Sätt ugnen på 225°. Sprid ut bär, choklad och honung på var sin surdegspizza. Grädda på samma sätt som matpizzorna men var observant på att exempelvis krusbären snabbt kan bli brända i kanten. När surdegspizzorna är färdiggräddade strör du på örterna samt klickar ut glasyren på krusbärspizzan. Dekorera också gärna med ätbara blommor som är i säsong; ringblommor, blåklint eller liknande.

Till dessa recept har vi använt mycket egenodlat som är i säsong. Bären är inte riktigt i säsong nu men fanns sparade i frysen. Övriga ingredienser är alla sådana som med lätthet går att köpa ekologiska. Vill du läsa mer om det smarta med ekologiskt får du gärna gå tillbaka till vårt tidigare inlägg om detta.

 

Comments are closed.