Miljövänliga disktrasor

Miljövänliga disktrasor

När vi bestämde att jag (Sofia) skulle skriva ett miljötips om miljövänliga disktrasor hade vi nog båda tanken att Wettex skulle spela boven i dramat. Vi trodde att dessa trasor var gjorda av något plastigt syntetmaterial. Men ibland är det inte riktigt så illa som man tror. Wettextrasor är i själva verket gjorda av vad som kallas regenererad cellulosa som förstärkts med bomullsfiber och så pass biologiskt nedbrytbara att de ska gå att lägga på komposten. Naturmaterialen man utgår från är dock hårt processade vilket kanske förklarar varför man uppfattar det som syntetiskt. Trasorna säljs i flerpack förpackade i plast vilket ger intrycket att det är tänkt som en billig produkt man förbrukar ganska snabbt. Så används de nog också av många, kanske de flesta. Om man är förtjust i sina wettextrasor kan det vara ett tips att de kan tvättas i maskin när de behöver fräschas upp. Det sägs också att man kan mikra dem en stund, men hur väl detta fungerar vet vi inte. Bomull, som ingår i materialet, är miljömässigt väldigt tveksamt om det inte är ekologiskt odlat och även när det är det kräver det mycket vatten. Att trasorna är biologiskt nedbrytbara behöver inte betyda att produktionen av materialet är miljövänlig.

Själv har jag aldrig gillat wettextrasor. De börjar väldigt snabbt lukta illa och även om man som sagt kan tvätta dem blir de snabbt slitna och fula om man gör det. Periodvis har vi ändå använt sådana, men oftare har det blivit tygtrasor av den här typen. Jag trodde länge att de vi har haft var gjorda av lin, men de är av bomull (den som visas i länken är en blandning av lin och bomull). När tygtrasor är gjorda av bomull kan tidigare nämnda miljöproblem finnas med själva produktionen, men vår erfarenhet är att de håller sig fräscha betydligt längre än wettex och håller bättre i tvätten.

För ett tag sedan fick jag ett par disktrasor som mamma stickat i lin. Dessa är det absolut bästa alternativet hittills och dessutom vackra. Lin är i grunden ett bättre miljöval än bomull även om det fortfarande är svårt att få tag på ekologiskt odlat. Vi har skrivit en del om det här. Trasor av lin har mycket god uppsugningsförmåga, torkar snabbt och håller sig fräscha väldigt länge. Det är faktiskt en enorm skillnad på hur snabbt en wettextrasa börjar lukta i jämförelse med en av lin. Med två av mammas lintrasor att växla mellan klarar vi oss i åratal, även om jag nu blivit sugen på att pröva att sticka egna. Från Ateljé Huskroken har jag skickat efter lingarn vars beredning och färgning har Naturskyddsföreningens märkning Bra miljöval. Framåt våren verkar det som att de dessutom kan få in garn där även själva linet är ekologiskt odlat. Om man inte stickar själv, eller känner någon som gör det, kan Växbo lins vävda varianter vara ett bra alternativ. Även när det gäller dem har beredningen av linet, men inte odlingen, märkningen Bra miljöval.

Ett för miljön ännu bättre alternativ är att använda bitar av tyg från uttjänta kläder, sängkläder eller andra begagnade textilier. För att de ska fungera väl som trasor kräver det dock att man råkar ha en typ av tyg över som har god uppsugningsförmåga. För att putsa speglar och fönster fungerar gamla lakan utmärkt i kombination med tidningspapper.

Comments are closed.