Miljövänlig skovård

Vårda skor giftfritt

När vi vandrat i fjällen har vi ibland sett en tunn regnbågsfärgad hinna i vattenpölar längs med leden. Utan att veta exakt varifrån den oljeartade hinnan kommer har upptäckten lett till en liknande svindel som läsning om hur isbjörnar och djuphavsdjur har främmande miljöfarliga ämnen i sig, ämnen som kommer från våra konsumtionsval. I vintras hittade vi på en marknad en skovårdsprodukt som verkade mycket lovande då den baserades på bivax och inte skulle innehålla några miljöskadliga ämnen. Detta ledde till att jag (Peter) blev nyfiken och började fundera mer på kloka val när det gällde miljövänlig skovård. Många skovax luktar som bekant starkt av kemikalier och lösningsmedel. Tänker man efter går det lätt att förstå varför dessa knappast är bra vare sig för en själv eller för naturen – där rester av skovaxet hamnar när vi är ute och går med våra nyputsade skor.

Efter en del kontakt med återförsäljare av vår inköpta burk med Skinnfix visade det sig tyvärr att inte heller detta var något smart miljöval. De så kallade högvärdiga dab-8 oljorna som krämen till största delen bestod av baserades nämligen på mineralolja. Mineralolja som är samma sak som fossil olja med vilken vi tankar våra bilar och flygplan. Att denna processade tjockolja också används till många så kallade skönhetsprodukter gör det knappast mera lockande att sprida oljan under mina promenader. Att använda petroleum i en produkt där alternativ finns verkar ju dessutom nästan lika dumt som att köra bil till affären när du kan gå eller cykla istället.

Den inte helt enkla jakten på ett skovax som var miljövänligt på riktigt fortsatte alltså. Efter ett tag hittade jag på Naturkompaniet Fibertec Shoe Wax som faktiskt verkar vara ofarligt nog att ha på smörgåsen om andra pålägg skulle ha tagit slut. Innehållande endast en blandning av bi- och karnaubavax samt lite ullfett känner jag mig lugn med att smörja in mina kängor med detta vax även inför vandringar i särskilt skyddsvärd natur.

Vid användande rekommenderas att massera in Fibertec Shoe Wax med fingertopparna på skorna. Medan jag gjorde detta kom jag att tänka på passande soundtrack för aktiviteten. Men också på hur ett sådant distanslöst skovårdande kan stärka banden till ett par skor. Får detta till resultat att jag än bättre tar hand om mina skor och mera sällan köper nya är detta en god bieffekt till skomassagen.

De flesta skinn som används till våra skor belastar nämligen miljön starkt genom dess kromgarvning där skinnet konserveras och färgas med diverse kemikalier. Detta orsakar framför allt problem för miljön och människorna där skorna tillverkas. Bra alternativ finns visserligen men mest resurseffektivt är att ta hand om de skor du redan har. Här finns mer handfasta tips på hur du ger dina skor ett långt och värdigt liv.

Comments are closed.