Köp mat med kort datum

Köp mat med kort datum

För många av oss är det en ryggmärgsreflex att i butikens hyllor välja de varor som har längst hållbarhet. Detta har också för mig (Peter) länge varit självklart. Men på senare år har jag börjat tänka om. Är det en produkt som ändå ska användas inom kort, eller kanske rent utav samma dag, försöker jag istället välja mat med kort datum.

Mat med kort datum är ju på intet sätt skadlig och handlar det exempelvis om frukt och grönt är det fullt mogna äpplet oftast betydligt mer smakrikt än dess knappt mogna och blaskiga kompis. Grönsaker och frukt kan till och med vara smakrikare om de har någon mindre skavank som behöver tas bort. Till en läskande fruktsallad tjänar du definitivt på att köpa fullmogna och kanske lite kantstötta frukter då slutresultatet blir mycket godare. Just en fruktsallad finfördelas ju dessutom och då är det enkelt att ta bort mindre bitar som blivit fula.

En bakgrund till mitt förändrade beteende är vetskapen om hur mycket användbar mat som kasseras. Enligt Livsmedelsverket slänger genomsnittssvensken varje år nästan 25 kilo fullt brukbar mat. Detta motsvarar kostnaden för omkring en månads matförbrukning. Mycket svinn sker i butikerna och längs produktionskedjan men faktum är att vi konsumenter står för största andelen av den fullt användbara mat som slängs. Att öka på detta genom att oftare köpa mat med kort datum om den sedan hinner bli förstörd före användning är givetvis inte att rekommendera. Funderar du däremot redan i butiken på vad färskvarorna ska användas till – och när – blir det lättare att se hur lång hållbarhet de verkligen behöver ha för just dig.

Ett lovvärt initiativ som bland annat vår lokala Konsumbutik startat med är en hylla med utplockade produkter vars datum är på väg att gå ut och där priset är kraftigt sänkt. Istället för att varorna ska slängas skyltas det nu extra med dem och chansen att de kommer till användning ökar markant.

Det upprörande med matsvinnet är bland annat hur mycket resurser i form av bekämpningsmedel, konstgödsel och transporter som använts innan varorna kommer till vår butik. Giftutsläpp och stor koldioxidpåverkan som blir än mer meningslös ifall slutprodukten inte ens används. Ett första naturligt steg för minskat matsvinn är att på allvar reducera vad som slängs av den mat du redan idag köper hem. Ett halvt kilo per person och vecka kanske inte låter så mycket men då alla svenskar slänger denna mängd, motsvarar våra gemensamma 239 000 ton, utsläppen från 200 000 bilar under ett helt år.

Ytterligare ett steg är att hjälpa våra livsmedelsbutiker till samma goda utveckling. Välj aktivt produkter med kort datum när detta är möjligt. Uppmuntra också gärna butiksinnehavaren att rea ut produkter med kort datum i en särskild hylla. Vissa butiker är ännu mer innovativa genom att förädla varorna till välsmakande färdigrätter. Köper du färdiglagad mat så tipsa också om detta. Påminn om att vinsterna för butikerna inte bara blir ekonomiska utan också i form av goodwill.

För dem med större mod än jag själv går det också att fynda bland den redan slängda maten från butikerna. Dumpster diving eller sopdykning har uppmärksammats en del i samband med diskussionerna om just de stora mängder mat som i onödan slängs. I den korta filmen Hållbar inveckling skildras detta fenomen på ett sevärt vis.

Det finns alltså mycket vi alla kan göra för att minska det gemensamma slöseriet med användbar mat som slängs. Allt ifrån att minimera vad som slängs från vårt eget kylskåp till att hämta upp vad som är på väg mot uppeldning i butikernas containrar. Att köpa livsmedel med kort datum och se till att snart använda dem är ett enkelt litet bidrag.

Comments are closed.