Klimatsmart hamburgare och marängtoppad äpplepaj

Klimatsmart hamburgareFör det mesta är vi ganska skeptiska till försök att ersätta animaliska produkter med vegetariska rätter som liknar originalen men smakar en smula konstigt och har osunt långa innehållsförteckningar. Då blir det oftast godare att göra något helt annat istället. När vi lagar vegetariska ”köttbullar” eller biffar brukar de alltså bli goda, men påminner inte alltid så mycket om sina köttiga kusiner. Denna vecka tipsar vi om en sådan rätt. Det blir klimatsmart hamburgare som är helt vegansk. Om du inte får tag på ekologiskt sojamjöl rekommenderar vi annat baljväxtmjöl eftersom konventionellt odlad soja är förknippad med allt möjligt ingen vill stödja. Om detta skrev vi här. Till efterrätt blir det kaneläpplen på mandelbotten och med lättgrillad maräng på toppen. Om du vill ha även efterrätten vegansk kan du testa detta marängrecept som jag själv bara hört talas om men tror fungerar fint. Båda recepten är anpassade till drygt två personer.

 

Klimatsmart hamburgare

1 stor potatis (ca 200 g)
2 morötter (ca 350 g)
1-2 dl torkad shitakiisvamp (eller annan svamp) som blötlagts över natten
0,5 dl sojamjöl
2 msk kinesisk soja
1,5 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk kaffepulver
1 tsk spiskummin
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kryddpeppar
Svartpeppar efter smak
Cayennepeppar efter smak
Ströbröd
Rapsolja

Koka potatisen mjuk och mosa den sedan med en gaffel, klipp svampen ganska fint och blanda samman alla ingredienser. Forma till hamburgare med händerna och vänd först i ströbröd och sedan i en ugnsform med olja på botten. Låt burgarna ligga kvar på ugnsformen och grädda dem på 200 grader i 25-30 minuter. Konsistensen är relativt mjuk även när de är färdiggräddade.

 

Snabbpicklad lök

(halvera gärna receptet om du inte vill använda den picklade löken till annat)

2 stora salladslökar (eller exempelvis rödlök)
2 msk rörsocker
0,5 dl vinäger (jag hade äppelcidervinäger)
1 msk olivolja
Salt

Skär löken i tunna skivor. Tillsätt socker och rör runt försiktigt till sockret smält. Blanda i vinäger och olja, salta efter behag. Låt stå och dra i ca 30 minuter innan servering. Den blir bara godare om den får dra längre.

 

Dressing på valnöt

1 dl valnötter
1 äpple med skal
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk salt
Chiliflagor efter tycke
0,5 dl vatten

Kärna ur äpplet och skär det i bitar. Mixa allt med en stavmixer eller liknande och smaka av.

Som hamburgerbröd använde vi en variant på denna goda kavring och för att lyxa till det ytterligare stekte vi brödskivorna kort i olja först. Själva monteringen av hamburgaren gjorde vi genom att lägga en bit kavring underst, sedan kom själva hamburgaren, ovanpå den dressing, picklad lök och så ytterligare en skiva kavring.

Marangtoppad applepaj

Marängtoppad äpplepaj

1 dl mandel
1 msk kokosolja (vi använder denna variant från Biofood)
2 msk honung
Ett par äpplen
Kanel
2 tsk råsocker
En äggvita
2 msk socker

Börja med att mala mandeln. Blanda sedan med kokosoljan och honungen. Tryck ut degen i en pajform (vi använde två portionsformar). Lägg på skalade och klyftade äpplen. Pudra på kanel och råsocker. Grädda på 175 grader i 20 minuter. Under tiden vispas äggvita och socker till ett fast och glänsande skum. Bred ett toppigt lager på den gräddade pajen och sätt in den i ugnen under ytterligare cirka 10 minuter. Var gärna lite försiktig så marängen inte blir för mörk i topparna.

Comments are closed.