Januarimeny med frasighet och mycket choklad

Januarimeny-rotsaksplättar

Nu i januari vill många laga både enkel och billig mat. Samtidigt behöver vi kanske piggas upp av mat som är nyttig och som upplevs en smula festlig. Denna vecka tipsar vi därför om en januarimeny med frasiga rotsaksplättar. Inspirerade av raggmunk, men med fler sorters grönsaker. Till dessa serveras en färgstark och fräsch sallad. Trots att det är slutet av januari har vi som odlare fortfarande möjlighet att skörda egen grönkål och purjolök. Dessa båda klippor i grönsakslandet har väl klarat av den snö som kommit. Skulle du själv sakna grönkål kan den säkert ersättas med exempelvis ekologisk fryst spenat eller något annat gott.

Till efterrätt utgår vi också från sådant som ofta finns hemma. Det blir smarriga chokladkakor som går snabbt att göra och lätt kan varieras. Båda recepten är veganska och utgår från nuvarande säsong.

Januarimeny: frasiga rotsaksplättar (2 pers)

225 g potatis (för att plättarna ska hålla ihop tror vi det är bra om åtminstone hälften av rotsakerna/grönsakernas vikt består av potatis)
130 g morot
Det vita från en purjolök (ca 40 g)
Ett par blad grönkål
1,5 dl havremjölk
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
½ tsk kardemumma
Muskot
Svartpeppar

Blanda mjöl, kryddor och mjölk till en jämn smet som får svälla medan du river, respektive finhackar, övriga ingredienser. Blanda samman allt. Låt en stekpanna med olja bli ordentligt varm. Stek sedan på medeltemperatur under längre tid än du tror. Medan du väntar på att plättarna ska bli färdiga kan salladen göras klar. Följande är bara ett förslag. Har du andra rotsaker och grönsaker hemma så använd dem. Hade vi själva haft groddade mungbönor eller annat groddat tillhands skulle vi gärna använt det. Till plättarna och salladen serveras lingonsylt.

En riven medelstor morot
En finhackad liten röd lök
En väl tilltagen sked med syrade grönsaker
En näve valnötter
1 msk äppelcidervinäger
2 msk rapsolja
Salt
Peppar

Januarimeny-veganchokladkakor

Januarimeny: enkla chokladkakor

100 g 70% choklad
2 msk lönnsirap (eller vanlig sirap)
1 msk rapsolja (eller annan naturell olja)
½ tsk kanel
1 dl russin
½ dl havregryn

Smält chokladen tillsammans med sirap, olja och kanel. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Klicka ut på ett smörpapper. Vi gjorde sju stycken men mer lagom kan nog vara tio. Förvaras i kylen och är ännu godare efter någon dag.

Comments are closed.