Goda julklappar

Goda julklapparDenna tid infinner sig inte bara julfrid. Utan ibland även en viss stress över allt som ”måste” fixas inför julen. Julklappar är för många en sådan sak. Att hitta passande julklappar är svårt och vill du dessutom handla goda julklappar med ett lätt samvete blir det inte alltid enklare. I dagens inlägg tipsar vi därför om en rad goda julklappar som gör verklig nytta. I de flesta fall gör det inte heller något att vara ute i sista minuten. Fina gåvobevis kommer digitalt och kan skrivas ut av dig själv (ifall du inte har tid att invänta ett brev per post).

Goda julklappar i detta tips handlar alltså om att stödja någon av alla de organisationer som lindrar nöd och verkar för en bättre värld. Ofta kan gåvorna vara mycket specifika. En filt, skolutbildning till en flicka, rent vatten för 100 personer i en vecka, en värmekamin, uppköp av värdefull skog som skyddas från avverkning, plantering av träd med mera.

Det är få av oss i Sverige som lider materiell brist. Och visst kan det vara trevligt att visa omtanke genom någon personlig gåva till våra närmaste. Men denna gåva behöver inte vara av stort ekonomiskt värde. Lägg istället dina julklappspengar på att skapa en framtid för utsatta barn, skydda skog som ännu myllrar av liv, mat och medicin åt människor på flykt. Dessa goda julklappar blir också en fin berättelse som mottagaren kan känna stolthet över.

Tänker du dig skriva julklappsrim till dina goda julklappar finns förresten lättare och svårare vägar att gå. En get, filt eller brunn går nog att grötrimma till. Svårare kan det vara med säker förlossningsvård.

Här kommer några organisationer vi gärna tipsar om för goda julklappar. Använd gärna andra också men som en grundläggande trygghet bör du välja organisationer som har så kallat 90-konto.

Läkare utan gränser, Naturskyddsföreningen, WWF, Röda korset, Naturarvet, UNHCR.

Avslutningsvis ett bonustips. En nackdel som tyvärr kan komma av att stödja organisationer som gör gott är att de gärna återkommer till givaren per telefon för att be om ytterligare stöd. Om du liksom jag gärna ger på nytt men ogillar dessa samtal kan du enkelt blockera dem i din telefon. Använder du iPhone hittar du instruktioner här För Androidtelefon finner du motsvarande information här.

Comments are closed.