Älgört – utsökt till saft eller glass

ÄlgörtNu blommar älgörten här i Vadstena även om den kan slå ut lite till innan det är idealiskt att skörda. Längre söderut blommar den säkert för fullt medan det kanske dröjer något i norr. I vilket fall kan det vara läge att skriva om älgört nu.

Tidigare på säsongen använder vi ibland bladen finklippta i en sallad eller så. Ett tydligt kännetecken är de röda stjälkarna, men försäkra dig om att du plockar rätt växt innan du äter. Bladen har en ganska stark, lite mintig smak och ska snarare användas för att piffa upp en sallad än som basen i den.

Blommorna på älgört är högväxta och bildar som moln av skira, gräddvita blomsamlingar högst upp på stjälken. De har en tydligt söt doft. Skörda gärna rätt tidigt, då det kan bli mycket smådjur i dem senare. Plocka blomklasar och låt dem ligga på tidningspapper eller liknande en stund så att småkrypen lämnar dem. Sedan går de utmärkt att frysa in, eller använda på en gång. Man kan använda dem på samma sätt som fläderblommor, men älgört har en alldeles egen smak.

Så här brukar jag göra dryck:

Lägg ca 50 blomklasar i en stor metallskål. Koka en liter vatten med 2 kg socker till dess sockret löst sig. Häll över blomklasarna. Skiva tre ekologiska citroner tunt och lägg som ett lock ovanpå. Låt stå i rumstemperatur i ca fem dygn. Sila och häll på steriliserade flaskor eller frys in i burkar. Drycken ska sedan spädas ungefär 1+5 lite beroende på vad man ska dricka den till.

Har du glassmaskin är det utsökt gott att låta älgört dra i den varma glassmassan ca 10 minuter, mixa, sila bort och sedan frysa in glassen. Det går att göra utan glassmaskin också, men man måste nästan göra en variant där massan i något skede värms upp för att få ut smaken.

Vi är inte så inne på naturmedicin, men är man intresserad av detta så innehåller älgört salicylsyra och ska därför vara smärtlindrande. Eftersom det faktiskt innehåller ett verksamt ämne ska man vara lite försiktig med doseringen av blad i en sallad t ex men det blir också godast så. Vi tycker framför allt att det är roligt att ta tillvara sådant som växer i riklig mängd omkring oss. Och dessutom tycker vi att det är fasligt gott!

Comments are closed.